El diari El Mundo publica aquest diumenge una sèrie de missatges de text de mòbil que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, es van intercanviar al llarg de dos anys, i on Rajoy intenta tranquil·litzar l'extresorer per tal que aquest no parli, segons el diari. D'aquesta manera s'explicaria el silenci que Bárcenas va mantenir sobre la comptabilitat B i els sobresous del partit, fins que Bárcenas entra a la presó. La decisió de difondre aquests comprometedors missatges s'interpreta com la resposta de l'extresorer al partit, que aquesta setmana, en boca d'Alfonso Alonso, va titllar Bárcenas de "delinqüent que ha fet de la mentida el seu estil de vida".

El president espanyol va mantenir contacte directe i permanent amb Bárcenas, com a mínim des de maig del 2011 al març de 2013, i li va demanar que negués l'existència de la comptabilitat B i els sobresous al partit, apunta El Mundo. Això explicaria el silenci que mantenia l'extresorer sobre el tema.

El contacte entre Rajoy i Bárcenas era mitjançant SMS, converses telefòniques i també algun cara a cara i, en aquest cas, en alguna ocasió hi va participar la dona de Bárcenas, Rosalia Iglesias.

Els missatges que difon el Mundo són, segons sembla, només una part dels que existeixen i que, segons el diari, proven el suport continuat que Rajoy va donar a Bárcenas per tapar l'escàndol dels sobresous, la comptabilitat B i els comptes a Suïssa.

En els SMS es veu com Rajoy va intentar calmar l'extresorer quan les coses es van començar a complicar: "Luis, nada es fácil, pero hacemos lo que podemos. Ánimo". Ja el 2013, poc després de conèixer-se l'existència dels comptes a Suïssa, Rajoy va demanar-li que sigues "fort".

El punt d'inflexió

El pacte de silenci que l'extresorer del Partit Popular va mantenir a petició, suposadament, de Rajoy, es comença a esquerdar el 18 de gener del 2013, moment en què es comença a fer públics a travès de la premsa que Luis Bárcenas pagava amb 'diner negre' sobresous a membres de la direcció del PP, amb quantitats de fins a 15.000 euros en metàl·lic, segons El Mundo. Atribueix que part de les filtracions provenen de l'entorn de Maria Dolores de Cospedal, que l'havia substituït. "Querido Mariano, le he trasladado a Marilar -de Andrés, periodista que treballa en la comunicació del partit-, la improcedencia de que yo haga un comunicado para contrarestar la filtración de Cospedal a El Mundo", consta.

El missatge segueix: "Debe salir ella a pedir que El Mundo aporte pruebas. Conmigo puedes contar siempre y sabes que te estoy agradecido por el apoyo que personalmente siempre me has dado. Un abrazo. Luis". L'SMS, que dóna instruccions clares al cap de l'executiu, obtè resposta, indica el diari, del mateix Rajoy: "Luis, lo entiendo. Sé fuerte. Mañana te llamaré, un abrazo."

El 14 de març, poc després de les nou del vespre i coincidint en el dia en què és acomiadat oficialment i on se l'insta a abandonar el seu despatx al carrer Génova, Bárcenas envia el següent SMS: "Mariano, vergonzoso el comportamiento de esta tarde de los dos abogados del Partido. No han permitido que las personas que he enviado verifiquen el contenido de las cajas que había en el despacho que tú me autorizaste".

Aquest greuge que denuncia Bárcenas acaba amb unes paraules que semblen una sentència: "Tú sabrás a qué estáis jugando, però yo quedo liberado de todo compromiso contigo y con el partido", conclou el missatge difós per El Mundo.