L'extresorer del PP Luis Bárcenas va declarar davant el jutge Pablo Ruz que entre el 2009 i el 2010 va pagar 45.000 euros al president del Govern, Mariano Rajoy, i 45.000 més a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en concepte de sobresous en B. Bárcenas va indicar que el 2009, quan va deixar les seves funcions com a tresorer després d'esclatar el cas Gürtel, va haver de liquidar la caixa B del partit, en la qual quedaven més de 40.000 euros i els va repartir: 20.000 a Rajoy i 20.000 a Cospedal. Va afegir que el mes de març del 2010, com a tresorer a la pràctica, va fer-los dos lliuraments més de 25.000 euros procedents d'una devolució d'un deute de 50.000 euros del PP gallec.

Va afegir que al president del Govern li va donar els diners en bitllets de 500 euros en un sobre marró i a la secretària general del PP els hi va donar al seu despatx, encara que va aclarir que d'aquests pagaments no té rebuts. Del que sí va aportar un rebut és dels 200.000 euros que va lliurar el 2007 al llavors gerent del PP a Toledo, José Ángel Cañas, a canvi suposadament d'una contracta de neteja a l'Ajuntament d'aquesta ciutat, quan Cospedal ja era presidenta del PP de Castella-la Manxa, i que li va ser atorgada a l'empresa Safi, filial de Sacyr Vallehermoso, el president de la qual era llavors el també imputat en aquesta causa Luis del Rivero.

Durant les gairebé cinc hores que va declarar davant el jutge Ruz, va afirmar que al PP existia, fins i tot des d'abans que fos nomenat gerent el 1990, una comptabilitat paral·lela que recollia donatius d'empresaris, que servia en part per a despeses de partit i per pagar sobresous a càrrecs del PP. Ja existia, va dir, amb Rosendo Naseiro, tresorer amb José María Aznar com a president. Naseiro el va informar el 1991 dels donatius en efectiu, per això va decidir elaborar una comptabilitat manuscrita amb aquestes dades, la mateixa que ha aportat al jutge.

Pagaments fraccionats

Bárcenas va reconèixer que tots els ingressos al compte de donacions del partit són pagaments fraccionats dels donants que apareixien en els papers que investigava el jutjat (set constructors), per eludir la llei.

A preguntes de per què no ha reconegut abans l'autoria dels papers, l'extresorer imputat va dir que a causa de "pressions" del PP. En concret, va denunciar que un advocat proper a Cospedal li va oferir 500.000 euros a canvi de negar una comptabilitat B, de retirar la seva denúncia per acomiadament i que ajudés a elaborar una coartada als constructors imputats per donacions irregulars.

Va assegurar també que "algú proper" al PP li va oferir refer una nova comptabilitat manipulada i que fa uns dies el va visitar un advocat a la presó de Soto del Real. Durant aquesta conversa, el lletrat li va transmetre que si confessava la seva dona aniria a la presó.