CiU només donaria suport a una moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy, si el candidat alternatiu inclogués en el seu programa el compromís de permetre una consulta d'autodeterminació a Catalunya. L'executiva de CiU ha pres aquesta decisió davant els suports que busquen alguns grups del Congrés per impulsar una moció de censura després de les darreres revelacions del cas Bárcenas, segons va explicar l'alcalde de Barcelona i secretari general adjunt de CiU, Xavier Trias. A l'executiva d'ahir no estava present el secretari general de CiU i portaveu de la federació al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, perquè es troba a Madrid.

En una compareixença conjunta amb el conseller d'Interior i president del Consell Nacional d'UDC, Ramon Espadaler, Trias va descartar que CiU opti per impulsar al Congrés una moció de censura, almenys no abans que Rajoy comparegui. "És molt complicat jutjar unes coses pel que llegim en els mitjans de comunicació i el que ha de fer primer Rajoy és explicar-se, per tenir així l'altra versió", i posteriorment "ja veurem si hi ha motius suficients" per a la moció de censura, va afegir l'alcalde de Barcelona. Encara que no contempla ser part impulsora, CiU no descarta, no obstant això, sumar-se a una moció de censura que liderin altres grups parlamentaris.

Per part seva, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va demanar al Govern del PP i al seu president que dimiteixin per "la presumpta prevaricació que es desprèn del cas Bárcenas" i convoquin eleccions anticipades, encara que va deixar clar que Esquerra "no té cap interès a arreglar Espanya".

Segons va indicar Simó en la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, "en qualsevol país normal un govern que apareix implicat en un cas de corrupció pel qual podria haver rebut diners de les empreses constructores a canvi de concessions d'obres públiques, ja hauria dimitit". Va reclamar, en aquest sentit, que "la justícia arribi fins al fons de l'assumpte" i que, si es demostra que els dirigents del PP han comès prevaricació, llavors "dimiteixin".