El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha advertit aquest dimarts que si el PP torna a impedir la compareixença del president del govern espanyol al Congrés dels Diputats presentarà una moció de censura. Segons Rubalcaba, serà una moció "per la dignitat" del Congrés que busca que es pugui "debatre i votar". "No vull substituir el president del govern, sé que no tenim diputats suficients. El que vull és que vingui a aquesta cambra i s'expliqui" per evitar "que en la seva fugida endavant s'emporti la dignitat del Congrés dels Diputats, que és la seu de la sobirania popular", ha sentenciat.

Rubalcaba ha fet aquestes manifestacions en una intervenció en obert davant el Grup Socialista al Congrés dels Diputats, una reunió que s'ha celebrat al Senat per les obres que tenen lloc a la cambra baixa. Al seu discurs, el líder dels socialistes ha assegurat que l'Estat hi ha una situació de fallida "multiinstitucional" amb una crisi política "insuportable" i en què la vida política espanyola gira a l'entorn de tres escenaris: El de l'Audiència Nacional i Soto del Real; el de la seu del PP al carrer Génova de Madrid; i el Palau de la Moncloa.

"Rajoy ha apadrinat un delinqüent"

La situació, segons Rubalcaba, s'ha enrarit encara més amb la publicació dels sms que Rajoy va intercanviar amb Bárcenas en els últims mesos. Uns missatges que segons el líder de l'oposició posen de manifest la connivència que hi havia entre els dos. "És l'apadrinament d'un delinqüent" per part del president espanyol, ha dit, "el to d'afecte, protecció i d'ànim amb què Rajoy es dirigeix a Bárcenas no forma part de la relació que un president d'un govern ha de dirigir-se a un delinqüent". "Més aviat sembla la forma amb què algú es dirigeix a un soci que el pot acabar posant en dificultats", ha dit

Insisteix en demanar la dimissió

Rubalcaba ha insistit en la necessitat que Rajoy presenti la dimissió i deixi pas a un altre president. Segons ha apuntat, la petició de dimissió de Rajoy ja estava fonamentada fa mesos, quan ja "havia unit la seva sort a les declaracions de Bárcenas", però ara l'escàndol de corrupció afecta directament a Rajoy i s'ha sabut "que no va dir la veritat" quan va afirmar que tot era fals. La renúncia, ha dit, és "un imperatiu ètic ineludible i sense ella és impossible mantenir relacions normals amb aquest govern perquè la continuïtat de Rajoy és un problema per a tot el país, perquè no està capacitat per dirigir el país".

Set peticions de compareixença

El PSOE ha demanat fins ara en set ocasions la compareixença del president espanyol al Congrés, i el PP ha fet ús de la seva majoria absoluta per bloquejar-les totes. La situació, segons Rubalcaba, fa necessari un canvi d'estratègia, i els socialistes han passat de "demanar la compareixença" a "actuar" per forçar-la. "Hem demanat set vegades la compareixença del senyor Rajoy, i la demanarem una vuitena perquè volem que vingui a la cambra per dir-li que ha de dimitir", ha dit.

Amenaça de moció de censura

En aquest marc, Rubalcaba ha advertit que "si el PP torna a negar la compareixença de Rajoy presentarà una moció de censura", que "en realitat és una moció per la dignitat d'aquesta cambra perquè puguem debatre i votar". L'anunci ha provocat els aplaudiments dels diputats del Grup Socialista. Segons Rubalcaba, no ho fa per aconseguir fer caure Rajoy per aquesta via, sinó per defensar la "dignitat" del Congrés. "No vull substituir el president del govern, sé que no tenim diputats suficients, el que volem és que vingui a aquesta cambra", ha afirmat.

Segons Rubalcaba, es tracta de poder "debatre al ple del Congrés", però no si hi ha un altre dirigent del PP que el pugui substituir, que "és la seva responsabilitat", sinó "si aquest president del govern pot continuar o no". "Sé que està als límits del Reglament, ho sé, però us dic que el govern, amb el seu bloqueig a aquesta cambra, no ens ha deixat una altra solució, i és un problema de dignitat parlamentària, que és tan com dir de dignitat de sobirania popular".

"No tenim força parlamentària però sí moral"

Un cop més, Rubalcaba ha recordat que l'oposició no té "força parlamentària" al Congrés per canviar el govern del PP o per convocar eleccions, però sí que té "força política i moral" per "exigir a Rajoy que ha de fer un servei a Espanya i dimitir", perquè "les seves hipoteques en aquest moment l'inhabiliten".