17 de juliol de 2013
17.07.2013

el "tour" més trist de rajoy

17.07.2013 | 11:29
el "tour" més trist de rajoy

Rajoy és l'únic ésser humà a qui le plantegen si ha rebut milers d'euros al comptat de Bárcenas, i respon en polonès que "no entraré en detalls ni a polemitzar amb ningú". Sense esmentar el seu inseparable tresorer i sense negar els sobresous, intentava transmetre la imatge que va acceptar els diners d'empresaris agraïts amb assossegada resignació, per no fer un lleig.

A La Moncloa, Sáenz de Santamaría no ha ascendit a presidenta efectiva de l'executiu, sinó a emperadriu Soraya galantejada fins i tot per l'oposició que encoratja el recanvi. El Govern vol convèncer els ciutadans que Bárcenas és més corrupte que Rajoy. La tàctica d'equiparar-los fomenta la confraternizació entre tots dos, encara que el PP sembla oblidar en la seva tardana satanització que ningú votarà el seu estimat tresorer, amb domicili a la presó. En canvi, les revelacions sobre el president dificulten sobre manera la seva continuïtat en un càrrec representatiu.

Dilluns es va celebrar la primera jornada de descans del Tour des de la recrudescència de l'escàndol que protagonitza Rajoy. Gràcies a aquesta aturada ciclista, el president del Govern va poder dedicar uns segons a ratificar la seva impassibilitat davant les més greus acusacions de corrupció econòmica que mai han recaigut sobre un membre dels executius democràtics.

Cap delator és irreprotxable, però la font dels sobresous a l'impàvid Rajoy és valuosa. Bárcenas efectuava els pagaments en persona, no ha mentit en més ocasions que el líder del PP al llarg dels últims mesos, i ha complert amb les tres regles d'urbanitat dels penedits, pentiti o "col·laboradors de la justícia", segons els anomena la legislació italiana en el seu combat contra la Màfia. És a dir, el tresorer imposat per Rajoy ho ha explicat tot, ho ha fet abans que la presó enfosqueixi la seva figura, i ho ha revelat davant un jutge. Perquè s'entengui, acusacions similars en llavis d'un amortitzat Díaz Ferrán gaudirien d'un ressó molt menys sorollós. Perquè s'entengui, les denúncies de Mario Conde només posseeixen un valor literari.

Quan el PP emfatitza que Bárcenas ja no és tresorer del partit, deixa ben clara la contradicció que el seu "amic de l'ànima" Rajoy continuï al capdavant del Govern. Els esdeveniments de l'última setmana forgen un destí compartit pels entranyables camarades, els sms dels quals delaten una complicitat polivalent. Els populars han de preguntar-se per què l'opinió pública accepta la versió del tresorer empresonat.
Per exemple, la credibilitat asimètrica es produeix perquè la mentida d'un president del Govern és més greu que la relliscada similar d'un dels seus subordinats. Per exemple, perquè no es pot culpar Bárcenas de ser un delinqüent que pagava en bitllets no declarats, i santificar els perceptors d'aquestes quantitats, que a més estaven situats per damunt del tresorer en l'escalafó. Com en Euclides, la geometria de la podridura estableix que tots els punts equidistants d'una corrupció constitueixen una altra forma de corrupció.

Bárcenas es limitava a complir ordres, com un lleial subordinat que acumulava una fortuna multimilionària amb les sobres del finançament il·legal. Rajoy no li retreu tant la seva loquacitat com que li hagi amargat el gaudi del Tour'13, el més trist de la seva vida de fanàtic del ciclisme. Si el president insisteix a seguir pedalejant, després d'haver-se anunciat que corria dopat, és perquè roman cec a l'insult d'haver reclamat austeritat als seus compatriotes entre 2008 i 2010, mentre el seu tresorer assegura que li lliurava bitllets de 500 euros. En les immortals paraules d'Andrea Fabra, també Rajoy entona el "que es fotin".

Bárcenas ha comès el crim abominable de distreure Rajoy de la ronda francesa. Ernesto Ekáizer va comparar el president del Govern amb Nixon, preludiant el to malparat de desconnexió amb la realitat de la seva roda de premsa. Al marge de la vehemència seria més adient emparentar-lo amb Hugo Chávez, quan va demostrar que es pot governar un país des de la tomba.

Rajoy ha mentit sobretot a l'anònima ciutadana que li va preguntar quant cobrava a Tengo una pregunta para usted, i que va demostrar major temperament que els vergonyosos periodistes de la farsa hispanopolaca de dilluns. Quant al futur, un altre president americà, Woodrow Wilson, va establir fa un segle que "cada país es renova gràcies als qui irrompen d'entre les files dels desconeguts, no d'entre els ja famosos i poderosos que manen".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema