El judici contra el capità del Costa Concordia, Francesco Schettino, pel naufragi del creuer el gener del 2012 es va iniciar a la localitat de Grosseto, al centre d'Itàlia, quan el vaixell segueix encara encallat davant de les costes de l'illa italiana del Giglio. En aquesta primera audiència del judici pel naufragi del vaixell de la naviliera Costa Cruceros (el 9 de juliol va haver d'ajornar-la per vaga d'advocats), la defensa del capità va sol·licitar de nou que es pactés la pena, per evitar la condemna màxima de 20 anys de presó que afronta el capità.

La defensa de Schettino va proposar una pena de 3 anys i 5 mesos de presó per al capità, acusat d'homicidi culpós múltiple, abandonament de la nau, naufragi i de no haver informat a les autoritats portuàries immediatament de la col·lisió davant de Giglio que va causar 32 morts, entre ells dos peruans i un espanyol.

Schettino considera una injustícia que ell sigui l'únic dels sis imputats en el procés al qual s'hagi obert un judici oral, després que a l'audiència preliminar no s'acceptés la proposta de la seva defensa de pactar la pena, quelcom que sí va ocórrer en el cas de les cinc persones més.

De fet, la causa contra aquests altres imputats es tractarà el dia 20, en una audiència preliminar en la qual s'estudiaran les penes d'entre un i dos anys proposades per al responsable del pont de comandament, Ciro Ambrosio; l'oficial Silvia Coronica; el timoner Jacob Rusli, el cap de bord, Manrico Giampedroni, i el cap de la unitat de crisi de Costa Cruceros a terra, Roberto Ferrarini.

Immediatament després que la defensa del capità presentés la sol·licitud de pacte al president del tribunal de Grosseto, el fiscal es va oposar a la mateixa.