El Tribunal Constitucional va justificar la militància en el PP del seu president Francisco Pérez de los Cobos, després que ahir es conegués que ha estat afiliat durant anys i fins el 2011, davant les crítiques de la majoria dels partits de l'oposició, que li han exigit explicacions. L'alt òrgan jurisdiccional va argumentar que la Constitució i la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional no estableixen per als magistrats d'aquest tribunal cap incompatibilitat amb el fet de militar en un partit polític, com succeeix amb el seu president, opinió que no comparteix l'oposició parlamentària. PSOE, CiU, PNB, ERC i UPyD van reclamar a Pérez de los Cobos que aclareixi aquesta situació per determinar si s'ha incorregut o no en una incompatibilitat prevista a la llei.

La militància en el PP de Pérez de los Cobos va ser revelada pel diari El País, que va assenyalar que un document que forma part del sumari del cas Bárcenas estableix que el president del Constitucional «va pagar quotes de militant el 2011 sent ja magistrat i va ometre el seu vincle polític quan va comparèixer al Senat».

La notícia va portar el president del Constitucional, en el càrrec des de fa un mes, a convocar el ple del tribunal per donar explicacions sobre aquesta qüestió i el pagament de quotes del partit que va fer durant anys i fins el 2011. En una nota al final de l'encontre, l´Alt Tribunal va explicar que «la Llei Orgànica d'aquest Tribunal, d'aplicació prioritària respecte de la Llei Orgànica del Poder Judicial i de la Llei d'Enjudiciament Civil, no impedeix que els magistrats d'aquest Tribunal puguin pertànyer a partits polítics i només se'ls impedeix ocupar dins dels partits càrrecs de caràcter directiu».

La seva adscripció política va aixecar la polèmica entre el PP, que va defensar la posició de Pérez de los Cobos, i l'oposició, que va considerar que el president del Constitucional ha d'oferir explicacions, i fins i tot algunes formacions van demanar la seva dimissió.

Així, el vicesecretari general d'Estudis i Programes del PP, Esteban González Pons, va avalar Pérez de los Cobos en afirmar que «en aquest país, al ritme que anem, sembla que acabarà sent punible ser, creure, pertànyer o haver votat alguna vegada al PP».

Petició de compareixença

No obstant això els socialistes van reclamar la compareixença urgent al Congrés del president del Tribunal Constitucional per explicar les raons per les quals, segons el PSOE, «va ocultar» al Parlament la seva condició de militant del PP. Per tal efecte, els socialistes han registrat una sol·licitud de convocatòria de la Diputació Permanent del Congrés per acordar que es reuneixi de manera extraordinària la Comissió Constitucional. En la mateixa línia es van mostrar els grups parlamentaris de CiU, PNB i UPyD, que van coincidit a considerar necessari que Pérez de los Cobos expliqui la seva militància en el PP. Més lluny va anar ERC, que va anunciar que el seu partit prepara la recusació del president de l'òrgan judicial.