El Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional vol saber el pronòstic de vida actualitzat de l'etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga i si podria ser tractat del seu càncer a la presó, segons van informar fonts coneixedores de la decisió adoptada per aquest Jutjat, que atén amb aquesta mesura la sol·licitud de la Fiscalia i de les víctimes, que van demanar un informe alternatiu al remès pel servei basc de salut.

En aquell estudi, enviat aquest mes a Interior, els metges de l'Hospital Sant Sebastià que van atendre el pres es van ratificar en les conclusions que van afavorir la seva excarceració l'estiu passat. El Ministeri Públic es va oposar i va sol·licitar un nou informe mèdic per conèixer el pronòstic vital actual. En la mateixa línia es va pronunciar l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT).

El Jutjat cursa la seva petició d'un nou informe a l'Institut de Medicina Legal de la Jurisdicció Estatal, un organisme que va ser creat el 9 de juliol de 2012 i que va entrar en funcionament dos mesos després, el 17 de setembre de 2012.

Abans de la seva entrada en vigor, cada Jutjat tenia assignat un metge forense, però ara seran dos i elegits per un sistema de repartiment. D'aquesta manera, no tindria perquè encarregar-se de l'avaluació del pres la mateixa forense que ho va fer l'estiu passat com pretenia la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

El jutge pretén que en aquest nou informe s'inclogui l'avaluació mèdica actual de Bolinaga per saber si segueix en estat "molt greu i incurable" (en els termes que recull el Codi Penal), i el pronòstic vital tenint en compte l'avaluació d'aquesta malaltia. Per a això, Bolinaga hauria de ser avaluat pels facultatius designats per l'Institut.