L'onada de calor que viu el Regne Unit des de fa una setmana podria haver causat fins ara 760 morts, segons estimacions del diari The Times i de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres. El "tròpic" s'ha instal·lat efectivament a la capital britànica, que dimecres va registrar la temperatura rècord de l'any (32 graus amb humitat), per davant de Madrid, Atenes, Roma i altres capitals del sud d'Europa.

Es tracta del mes de juliol més sec a Anglaterra i Gal·les des de 1776, i tot fa pensar que les altes pressions seguiran fins a finals de mes. Les autoritats han decretat un nivell d'alerta tres, a un pas de la situació d'"emergència nacional". Si no canvien les previsions, es tem que podrien superar-se aviat les 2.000 morts al Regne Unit atribuïdes a les elevades temperatures durant l'onada de calor del 2003 (que va causar 15.000 víctimes a França).

L'Ajuntament de Londres ha recomanat als veïns i turistes que no s'exposin directament al sol entre les onze del matí i les tres de la tarda. Les hordes de treballadors descamisats a St. James Park o a les ribes de la Serpentina de Hyde Park són ja una escena habitual en aquest estiu, en el qual els para-sols han desplaçat definitivament els paraigües.

La situació ha arribat a tal punt que la diputada laborista Linda Riordan ha impulsat l'aprovació urgent d'una proposició no de llei parlamentària per eximir de les seves funcions els treballadors "altament exposats a la calor", des dels operaris industrials als professors.

"Tots estàvem encantats quan va arribar la calor, però això ja és massa", reconeix Heidi Williams, 27 anys, empleada d'un forn i buscant ansiosament una ombra a St. James Park a la pausa del dinar. "Una setmana sencera amb aquest sol i amb aquesta humitat es poden fer insuportables. Que tornin els núvols si us plau", va afegir.

Alerta per incendis

El verd brillant dels parcs londinencs està deixant pas al color bru de l'altiplà. A Hamsptead Heath, al nord-oest de la ciutat, assetjat el passat cap de setmana per milers de londinencs escapant de la calor, s'ha disparat l'alerta anti-incendis. L'onada de calor s'ha estès mentrestant fins a Gal·les, on el cap de setmana passat van morir dos soldats durant unes maniobres per la calor extrema.