Les autoritats de Detroit van confiar que la declaració de bancarrota, la major d'una ciutat en la història dels Estats Units, obri la via cap a la recuperació d'un municipi el nom del qual ha estat símbol d'urbs industrial pròspera, però que actualment deu 15.000 milions de dolars. La suspensió de pagaments pot ser l'ocasió per "acabar amb seixanta anys de decadència", va explicar el governador de l'estat de Michigan, Rick Snyder, qui va advertir, no obstant això, que és possible que els creditors mai rebin els seus pagaments.

"Des de l'any 2000 la ciutat ha perdut el 28 per cent de la seva població, i el 38 per cent del seu pressupost es gasta pagant obligacions del passat com les pensions", va assegurar l'administrador d'emergència de la ciutat, Kevyn Orr.

Tots dos van comparèixer davant els mitjans per explicar la declaració de bancarrota, que va ser recomanada per Orr i autoritzada per Snyder. El governador havia declarat el març l'emergència financera de Detroit, capital històrica del sector automobilístic nord-americà, i havia designant Orr com a administrador. "Hem intentat superar aquesta situació durant els últims quatre anys", va recordar l'alcalde, Dave Bing, "però ha estat molt, molt difícil".

Després de la declaració de suspensió de pagaments, s'ha obert un període de trenta a noranta dies durant el qual un jutge federal determinarà si la ciutat pot emparar-se en el Capítol 9, Secció 11 del Codi dels Estats Units. Aquesta disposició legal s'aplica exclusivament als municipis, i el seu propòsit és permetre que reestructurin els seus deutes, és a dir, que posin en ordre de prioritat els seus creditors, alguns dels quals recuperaran part dels seus diners i altres no.

Els més preocupats són els sindicats que representen els empleats municipals, els fons de pensió dels quals tenen prioritat dubtosa entre els creditors, i els afiliats dels quals encaren més retallades dels seus sous i beneficis.

La major bancarrota municipal fins ara havia estat la del Comtat de Jefferson, a Alabama, que el 2011 va demanar la protecció dels seus creditors amb deutes de 4.200 milions de dòlars, dels quals 3.140 milions corresponien a obres sanitàries. Detroit arriba ara al seu 312 aniversari en fallida, amb població disminuïda, deutes per 15.000 milions de dòlars i un futur incert.