El Grup de Muntanya de Sarrià de Ter, al qual pertany Xevi Gómez, l'alpinista gironí desaparegut a l'Himalaia, confia que el seu company resistirà perquè té "molta força física i d'esperit". El president, Josep Turbau, ha reconegut que no saben res dels tres alpinistes perduts des de diumenge després de coronar el Gasherbrum, un pic de 8.086 al Pakistan. Turbau ha assegurat que les condicions a aquestes alçades són "molt dures" però també ha recordat que hi ha casos d'alpinistes que han aguantat deu o dotze dies a l'intempèrie. Des del grup destaquen que Gómez és un alpinista experimentat i confien que amb la millora del temps prevista per divendres es puguin incorporar els helicòpters a la recerca.

"Tenim molt poques notícies i confuses". Aquestes han estat les primeres paraules del president del Grup de Muntanya de Sarrià de Ter, Josep Turbau, una petita associació fundada el 1975 que compta amb un centenar de socis. Un d'ells és Xavier Gómez que, des de fa set anys, es va integrar al grup i, entre d'altres expedicions, ha estat l'encarregat d'impulsar aquesta darrera: l'ascens al Gasherbrum 1, un pic de 8.086 metres a l'Himalaia del Pakistan.

Des de diumenge, Gómez i dos companys més que l'acompanyaven en el darrer tram de l'ascensió - Álvaro Paredes, de Valladolid, i Abel Alonso, de Vigo- estan desapareguts a la muntanya. Segons ha explicat Turbau, el Grup de Muntanya està coneixent la informació a través del bloc que escriu un altre dels membres de l'expedició, Oscar Cadiach, per a la revista 'Desnivel'. "No podem fer cas dels rumors que ens arriben, darrera d'aquestes persones hi ha famílies que pateixen i hem de ser molt curosos i contrastar les informacions", ha manifestat el president del grup. Gómez, de 37 anys i veí de Girona, té dona i dos fills petits.

Turbau ha estat clar i ha reconegut que no tenen notícies de cap dels tres alpinistes després que, entorn les tres o les quatre de la tarda de diumenge, van aconseguir fer el cim. En l'ascens, anaven cinc muntanyistes, però dos d'ells van abandonat a pocs metres de coronar el pic. Aquest dos, han aconseguit tornar a alguns dels quatre camps base que l'expedició -anomenada Hidden Peak- havia muntat per preparar l'ascensió i permetre als alpinistes tenir punts d'etapa per anar-se acostumant a l'alçada.

Confien que resisteixi

Tan poca és la informació que, fins i tot, desconeixen quin equipament porten els tres alpinistes desapareguts. "No sabem ni si porten menjar o beure", ha reconegut Turbau que, per això, considera que "tot està obert". El president del Grup de Muntanya de Sarrià ha recordat que s'han donat casos d'alpinistes que han resistit fins a deu i dotze dies a l'intempèrie resguardant-se del vent fent forats i coves al glaç. "En Xevi és una persona experimentada, i té molta força física, d'esperit i molta voluntat", ha destacat el president, que confia que pugui resistir fins que els equips de rescat el trobin.

Segons ha detallat, els alpinistes s'haurien desorientat en iniciar el descens perquè va entrar mal temps i la boira els va fer perdre els punts de referència que tenien per baixar al camp 3, el més pròxim al cim. Des de llavors, res més se sap. Tot i que portessin equips de comunicació, Turbau ha explicat que a tanta alçada i amb temperatures tan baixes les piles és fàcil que es descarreguin i, per això, pot ser que no s'hagin posat en contacte amb el camp base.

Des que van desaparèixer, la resta de l'expedició -amb la contrapart local- estan ascendint del camp base fins als altres tres camps que s'han muntat com a punt d'etapa per començar la recerca dels tres companys. Segons ha avançat Turbau, es preveu que divendres entri una "finestra de bon temps" que hauria de permetre que els dos helicòpters que ja estan preparats es puguin sumar a les tasques de recerca per aire. "Tot està obert, no sabem en quines condicions es troben ni quins equips porten", ha reconegut Turbau.

El president del Grup de Muntanya de Sarrià de Ter ha comparegut aquesta tarda acompanyat de l'alcalde de la localitat, Roger Torrent, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, població d'on és natural i on viu Xavier Gómez.

Esperances relatives

El muntanyenc biscaí Alex Txikon veu "gairebé nul · les esperances de trobar amb vida" als tres espanyols desapareguts des de dilluns passat al Gasherbrum-I (8.068 metres), al nord del Pakistan, Xevi Gómez, Álvaro Parets i Abel Alonso.

"Tants dies desapareguts fa que siguin gairebé nul · les esperances de trobar-los amb vida. Ara cal centrar-se en el quart muntanyenc que necessita ajuda en el camp 3-el de La Rioja Alfredo García-per descendir", ha dit el muntanyenc biscaí.

Txikon ha mostrat la seva preocupació pels seus compatriotes des del K2, muntanya el cim començarà a atacar demà al costat del gallec Félix Criado.

En una conversa per telèfon satelital amb el seu equip de suport, el muntanyenc de Lemona ha volgut "enviar una calorosa abraçada a les famílies de tots" els desapareguts i "tot" el seu "suport" a Alfredo García "perquè aguanti" fins que li rescatin.