El Tribunal Suprem va confirmar la condemna per corrupció que l'Audiència Provincial de Palma va imposar, en el cas Palma Arena, a l'expresident balear Jaume Matas (PP), però va rebaixar la pena de 6 anys de presó a 9 mesos, fet que amb tota probabilitat evitarà que el polític ingressi a la presó. La Sala Segona del Suprem va fer pública la seva sentència sobre el cas, en la qual, corregint sensiblement el criteri de l'Audiència de Palma, absol l'expresident dels delictes de frau a l'Administració juntament amb falsedat en document oficial i mercantil i també de prevaricació en concurs amb malversació. El Suprem manté únicament la condemna per tràfic d'influències, i per aquest delicte li imposa una pena de nou mesos i un dia de presó i multa de 6.000 euros.

Les penes de menys de dos anys de presó permeten el compliment fora de centre penitenciari sempre que així ho decideixi el tribunal (fet que succeeix gairebé sempre) i que no tingui antecedents penals, a més que no es produeixi cap altra condemna posterior. És a dir, amb tota probabilitat, Matas no ingressarà a la presó per aquesta causa. És molt probable que succeeixi el mateix amb els altres condemnats en el cas Palma Arena.

Això és així perquè el Suprem absol el periodista Antonio Alemany d'alguns delictes i perquè, encara que manté diverses condemnes per prevaricació, malversació i falsedat en document mercantil, li imposa per elles una única condemna de dos anys i tres mesos de presó, a més d'inhabilitació per quatre anys i set mesos.

A l'exdirector general de Comunicació del Govern de Matas, Joan Martorell, el condemna per prevaricació i malversació i li imposa una pena de set mesos i un dia, a més d'inhabilitació per tres anys; i al publicista Miguel Romero l'absol de tots els delictes. Les condemnes a Alemany i Romero es produeixen per l'anomenat Contracte Menor, en el qual no està implicat Matas.

L'expresident balear va assegurar que "la veritat s'imposarà en aquest cas i en tots", va mostrar el seu "absolut respecte" per la Justícia i va afegir que mai tornarà a la vida política. Matas va anunciar que el seu advocat està estudiant un recurs d'empara sobre el delicte de tràfic d'influències i va destacar que el Suprem ha anul·lat el 90% dels delictes dels quals l'acusa la sentència de l'Audiència de Palma. "Sempre he cregut que el temps i la Justícia posarien les coses al seu lloc", va afirmar, tot explicant que la sentència del Suprem "corrobora" la seva confiança i respecte "absolut" en les actuacions judicials.

Per part seva, el coordinador nacional d'ICV Joan Herrera va qualificar d'"acte vergonyant" la decisió del Tribunal Suprem de reduir la condemna de l'expresident balear i va alertar que sentències com aquesta treuen credibilitat en les institucions de l'Estat. El líder d'ICV va afegir que Espanya viu un moment de crisi econòmica i social, però també institucional, pel que va advertir que decisions com la del Suprem afecten la credibilitat de les institucions i al propi poder judicial.

Finalment, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va traslladar el seu "màxim respecte" per la sentència del Tribunal Suprem i va convidar tots els ciutadans a confiar en la Justícia. Va recordar que Espanya és un Estat de dret, fet que significa que les conductes que vulneren la llei "no queden impunes", però a qui correspon determinar si s'ha produït aquesta vulneració i en quina gravetat "no és al poder Executiu, sinó als tribunals de Justícia".