Abel Rivas i Iván Ramos, dos joves veïns del lloc on es va produir un accident ferroviari pels voltants de Santiago de Compostel·la, van ser de les primeres persones a oferir auxili a les víctimes. Els dos joves, d'entre 25 i 30 anys, van dir sentir-se "molt impactats" i van afirmar que havien presenciat escenes dantesques.

"Hem sentit un soroll terrible, enorme, com mai abans. Hem baixat i ja hem vist el comboi separat en dos trossos", van explicar. "Estem molt impactats, és inexplicable", van dir.

Vicente, un altre veí de la zona, la casa del qual està a uns deu metres de la via, va assegurar que "ha estat un atemptat com una casa".

Iván i Abel es trobaven a casa a escassos metres de les vies quan es va produir l'accident del tren. "Hem vist una polseguera enorme i un dels vagons estava ja incendiat", van dir, i van indicar que veien "gent demacrada traient nens".

Una vegada al lloc de l'accident els dos joves voluntaris van explicar que van començar a treure els ferits i a traslladar-los fins al lloc avançat que el serveis d'urgències 061 van instal·lar a les proximitats. Segons la seva versió, les persones que viatjaven en el vagó que va quedar sobre el terraplè van ser les que més danys van patir.

Cap dels dos joves va dir ser capaç d'indicar a quina velocitat podia circular el tren en el moment de l'accident, però no descartaven que pogués anar "una mica ràpid".

Aquesta opinió contrastava amb la d'altres veïns de la zona, els quals van indicar que el tren es desplaçava a la velocitat habitual per fer la seva entrada a l'estació de Santiago.

Un altre veí de la zona, de nom José Luis, va atendre dues persones de Valladolid que viatjaven en el tren i va explicar que els mateixos passatgers van ser els primers a oferir auxili. Testimonis presencials van explicar que un dels vagons del tren va volar pels aires i es va elevar més de sis metres fins a impactar contra el terra.