"Tard, però no gaire" és el lema elegit pel Centre Simon Wiesenthal per intentar portar davant els tribunals els darrers criminals nazis que poden viure a Alemanya, una campanya en la qual ofereix fins a 25.000 euros de recompensa a qui faciliti informació valuosa. Aquesta organització jueva de defensa dels drets humans va penjar uns 2.000 cartells als carrers de Berlín, Hamburg i Colònia per demanar durant dues setmanes la col·laboració dels ciutadans alemanys.

"El pas del temps no pot esborrar la seva responsabilitat en els crims que van cometre", va explicar a Berlín en presentar la campanya Efraim Zuroff, reconegut "caça-nazis" i director del centre Wiesenthal de Jerusalem. Zuroff, que es considera a ell mateix "un terç detectiu, un terç historiador i un terç lobista", va defensar el pagament d'una recompensa a qui proporcioni dades útils per trobar aquests criminals malgrat les crítiques que aquesta iniciativa ha despertat a Alemanya.

"Estem obligats a fer tot el que puguem", va destacar, recordant que la policia ofereix recompenses en ocasions i també que moltes de les persones que es posen en contacte amb ells rebutgen rebre els diners. La campanya del Centre Wiesenthal -anomenada "Operació última oportunitat II"- va ser presentada en un primer moment el 2011, però no s'ha posat en marxa formalment fins ara per la manca de fons, que han aconseguit gràcies a tres empreses germàniques.

Encara que les seves expectatives no són molt elevades atès que assumeixen que la majoria dels criminals nazis han mort, en els primers dies de la campanya van rebre prop de cinquanta telefonades oferint col·laboració.

Zuroff va destacar a més les possibilitats que va obrir la condemna el 2011 a John Demjanjuk, antic guardià d'un camp d'extermini nazi mort l'any passat, als 91 anys. Demjanjuk va ser declarat culpable de complicitat en l'assassinat d'almenys 28.080 jueus del prop de mig milió que van perdre la vida al camp de concentració de Sobibor, en territori de la Polònia ocupada.

Va ser la primera vegada, va explicar Zuroff, que es condemnava algú sobre la base del seu treball en un camp de concentració, que no ostentava un càrrec de responsabilitat i al qual no se li atribuïa un crim concret.

El caçanazis va voler convèncer els qui pensen que no té sentit perseguir ancians de més de noranta anys quan ja han passat més de sis dècades des de l'holocaust. "Totes les víctimes del nazisme mereixen el nostre esforç i cal llançar un missatge a tota la societat" i demostrar que no existeix la impunitat per als genocides, va assegurar.

Després de més de trenta anys intentant caçar criminals nazis, Zuroff va utilitzar també un altre argument per defensar la seva tasca: "Mai m'he trobat cap que hagi expressat penediment".

Segons les dades aportades pel Centre Simon Wiesenthal, la primera fase de l'"Operació última oportunitat", portada a terme entre 2002 i 2011, va aconseguir dades sobre 605 sospitosos i va poder portar davant la Justícia 103 d'ells. Aquesta segona fase ha recollit des de 2011 informació sobre 53 presumptes criminals i ha permès enjudiciar-ne tres d'ells.

Només a Alemanya

La campanya només es posarà en marxa a Alemanya, en constatar, va lamentar Zuroff, la "falta de voluntat política" de la majoria dels països del seu entorn, en el territori dels quals també es van aixecar camps de concentració. Un exemple, va denunciar, és Àustria, davant l'ambaixada del qual es va col·locar aquesta setmana un dels cartells.