La Policia Científica va completar la identificació dels 78 morts en l'accident ferroviari de dimecres passat a Santiago de Compostel·la. El Tribunal Superior de Justícia de Galícia va detallar que una de les víctimes que quedaven per identificar és un ciutadà francès. Va afegir que existeix la possibilitat, tenint en compte el que han avançat els forenses en les darreres hores i sempre a l'espera dels resultats d'ADN, que les restes que van rebre un número independent en el procés d'aixecament de cadàvers corresponguin a víctimes ja comptabilitzades. D'aquesta forma, i sempre a l'espera de l'evolució dels pacients hospitalitzats, el nombre de morts és de 78.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va reconèixer a Santiago de Compostel·la el "magnífic" i "exemplar" treball de la Policia Científica després d'aquest succés, i "l'esplèndida tasca" del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, així com la bona col·laboració "entre les persones i les institucions, més enllà del compliment del deure". Fernández Díaz va comparèixer al costat de la ministra de Foment, Ana Pastor, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, el director general de la Policia, Ignacio Cosidó, i diversos comandaments policials.

Paral·lelament, un total de 71 persones ferides en l'accident segueixen hospitalitzades, d'elles 31 en estat crític, va informar la Conselleria de Sanitat. D'entre els que es troben en pitjor estat, 28 són adults i tres, menors, segons van detallar fonts de la Xunta. Aquestes fonts van indicar que, a la nit del sinistre, van ser traslladades des del lloc de la tragèdia a hospitals gallecs un total de 178 persones, a les quals progressivament se'ls ha anat donant l'alta.

En les vint-i-quatre darreres hores han abandonat els hospitals un total de deu persones, entre elles, el maquinista del tren que va descarrilar, Francisco José Garzón, que es troba detingut a la comissaria de Santiago. Les mateixes fonts van reiterar que tots els ferits atesos als hospitals han estat identificats i s'ha confirmat la nacionalitat dels no espanyols. Es tracta de ciutadans de l'Argentina; Veneçuela; Colòmbia; Perú; els Estats Units i el Regne Unit.

Per part seva, la consellera de Sanitat de la Xunta, Rocío Mosquera, va assegurar que en un moment "tràgic per a tots", l'única "satisfacció" possible, si pot ser-hi, és saber que els dispositius sanitaris han funcionat "d'una manera fantàstica". "És el pitjor moment de la meva carrera professional, el més terrible", va assegurar, emocionada, Mosquera, que gairebé no ha descansat des de la nit del 24 de juliol. "Els gallecs som molt durs, però aquest succés és terrible", va manifestar.

"Va haver-hi víctimes que van arribar en cotxes dels veïns d'Angrois. A urgències hi havia gent que, tot i trobar-se malament, deia que atenguéssim els ferits, que ells ja tornarien. Alguns que estaven en planta hospitalitzats se'n van anar a casa seva. Deien això mateix, que ja tornarien, que aquesta gent ho necessitava més i volien deixar els llits lliures", va afegir.

Finalment, familiars de víctimes de l'accident ferroviari registrat als voltants de la capital gallega podran reconèixer els objectes personals dels seus éssers estimats en un pavelló habilitat per a això. El sistema preparat per al lliurament d'efectes trobats al lloc del sinistre va començar a funcionar ahir a la tarda al pavelló esportiu Rosalía de Castro. El Tribunal Superior de Justícia de Galícia va comunicar que el recinte estarà obert en horari de nou del matí a dues del migdia i de quatre de la tarda a deu de la nit avui i demà.