El foc que va començar divendres al migdia a la serra de Tramuntana (Mallorca) ha cremat més de 1.800 hectàrees de vegetació, segons va comunicar ahir el Govern de les Illes Balears. El gabinet que dirigeix l'operatiu per extingir l'incendi es va reunir novament i, tot i que la situació és molt complicada -a expenses de factors com els canvis en la direcció del vent-, ahir es va poder aconse?guir frenar l'avenç de les flames cap al nucli urbà d'Estellencs. Precisament, uns 700 veïns d'aquesta localitat i de les seves rodalies estan desallotjats preventivament des de la matinada de diumenge, no per un risc imminent perquè les flames arribessin a les cases sinó per evitar intoxicacions per fum.

Una trentena de mitjans aeris participen en les tasques d'extinció del foc, que encara no es dóna per controlat. El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient manté el dispositiu de mitjans aeris i humans més gran d'aquesta campanya per col·laborar en l'extinció de l'incendi originat al municipi mallorquí d'Andratx. A primera hora del matí, efectius d'aquest departament es van sumar ahir en l'extinció. Al voltant de les tres de la tarda, treballaven sobre el terreny 11 avions amfibis del Ministeri, alguns amb una capacitat de càrrega de 5.100 litres, un avió de càrrega en terra i un avió d'observació i comunicacions, entre altres dispositius de diferents unitats d'emergències.

De moment, es manté el desa?llotjament preventiu de desenes de veïns i turistes de la zona; més de 800 persones ja han hagut d'abandonar casa seva en les últimes hores. En clau institucional, el president José Ramon Bauzà, va destacar el "comportament ?exem?plar" dels afectats, així com la tasca que estan portant a terme aquests dies voluntaris i efectius dels equips d'emergència, als quals es van afegir gradualment també membres del cos militar.

El foc va originar-se divendres al migdia, a la zona de Sa Coma Calenta del terme municipal d'Andratx, a l'extrem oest de la serra de Tramuntana. Un espai protegit de gran valor ecològic, format principalment per pins, alzines i oliveres declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. Es tracta del pitjor incendi forestal a Mallorca des de 1999. Hi ha un detingut com a presumpte responsable del sinistre, per haver comès una imprudència. Es tracta d'un home que cremava rostolls a Sa Coma Calenta.