L'Audiència de Palma va condemnar a 16 anys de presó i a una multa de 2,2 milions d'euros l'exconseller balear del PP de Comerç, Indústria i Energia José Juan Cardona com a màxim responsable d'una trama que va cobrar comissions i va falsejar contractes per saquejar milions d'euros de fons públics. La Fiscalia Anticorrupció demanarà l'ingrés immediat a la presó de Cardona, a qui el tribunal que va jutjar el cas Scala condemna pels delictes d'associació il·lícita, malversació continuada de cabals, prevaricació, falsedat documental, frau a l'administració i falsedat.

Cardona és el primer conseller autonòmic del Govern de Jaume Matas condemnat en un cas de corrupció, encara que el propi expresident està condemnat en ferm i té pendents nombroses causes i diversos membres del gabinet estan imputats en diferents procediments. Els 16 anys de presó contra l'exconseller de Comerç, Turisme i Energia són la pena més elevada imposada per corrupció a un polític a Balears.

L'empresonament del que va ser conseller del Govern de Jaume Matas entre 2003 i 2007, que liderava llavors el PP d'Eivissa, el decidirà la sala primera de tribunal provincial en una vista de mesures cautelars que es celebrarà avui.

Ja han comunicat a l'Audiència que entraran el la presó en els propers dies els altres tres condemnats amb penes que suposen empresonament: l'exdirector general de Promoció Industrial Kurt Viaene (5 anys i 5 mesos), l'exgerent del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Balears (Cedeib) Antonia Ordinas (3 anys i 8 mesos) i el contractista d'aquest organisme i exregidor del PP a Lloseta Felipe Ferré (3 anys i 3 mesos). A més, han estat condemnades a penes que no comporten ingrés a la presó altres dotze persones amb diferent implicació en els fets delictius.