El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va citar com a testimonis la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i els seus antecessors en aquest càrrec Javier Arenas i Francisco Álvarez Cascos per als dies 13 i 14 d'agost perquè aclareixin el procediment de donacions anònimes al partit. Tot i que tant Cospedal com Arenas podrien declarar als seus despatxos en ser aforats, tots dos van confirmar que ho faran a l'Audiència Nacional.

El fiscal Antonio Romeral va avalar la petició de l'acusació popular, exercida per IU, que testifiqués Cospedal o el "representant legal" del partit, però no va considerar procedent la declaració d'Álvarez Cascos i Arenas perquè el període en què van ostentar aquest càrrec "és anterior al que delimita l'objecte d'investigació" sobre la suposada caixa B del PP. Ruz discrepa en aquest punt amb el fiscal i entén que també són "pertinents" les testificals de Cascos i Arenas, ja que tots dos van ser secretaris generals del PP "durant els diferents períodes en què s'estén la presumpta comptabilitat B i la realitat dels apunts" comptables aportats a la causa per Bárcenas.

La secretària general del PP va assegurar estar "encantada" de col·laborar amb la Justícia i va afirmar que dirà davant del jutge "la veritat" per contestar "a totes les calúmnies i mentides que s'estan dient", al mateix temps que va ha declinar pronunciar-se sobre la citació dels seus antecessors.

Arenas va mostrar la seva "plena disposició a col·laborar" amb el jutge després de citar-lo com a testimoni. "Entra dins de la normalitat que des d'alguna de les parts personades es pugui demanar que compareguem com a testimonis", va destacar el vicesecretari de Política Local i Autonòmica del PP.

Per part seva, l'acusació que exerceix IU va demanar ahir al jutge citar com a testimonis l'exministre de Defensa Federico Trillo; el president del Consell d'Estat José Manuel Romay Becaria; Ignacio López del Hierro, marit de Cospedal; l'opositor equatoguineà Severo Moto i l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa.

Per altra banda, el jutge Ruz ha decretat l'embargament de propietats immobiliàries de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, entre elles el seu domicili familiar, en transcórrer el termini que li va atorgar perquè diposités la fiança civil de 43,2 milions d'euros que li va imposar i perquè designés els béns susceptibles d'embargament. En aquest sentit, el magistrat ha mantingut la imputació a l'extresorer del PP i la seva dona, Rosalía Iglesias, pels delictes de falsedat documental, estafa processal en grau de temptativa i blanqueig de capitals.

Informe policial

Paral·lelament, el jutge Ruz ha encarregat a la Policia un informe pericial informàtic sobre els arxius de la memòria USB que va aportar Bárcenas per determinar la data en què "aquests arxius apareixen confeccionats o modificats" i si hi ha dades que van poder ser "esborrades, eliminades o alterades de qualsevol forma". Ruz ha adoptat aquesta decisió en un acte en el qual acorda incorporar a la causa en la qual investiga l'existència d'una comptabilitat B del PP onze arxius d'aquest pendrive, després d'eliminar els de caràcter íntim i personal de l'extresorer.