El maquinista del tren sinistrat dimecres passat a Santiago de Compostel·la estava parlant per telèfon en el moment de l'accident amb personal de Renfe i circulava a 192 quilòmetres per hora instants abans de l'impacte. Aquestes són algunes de les dades recuperades de les caixes negres del tren Alvia, que són provisionals i estan en espera de l'informe de la Policia Judicial, que estableixen que segons abans del sinistre, que va provocar 79 morts, es va activar un fre, fet pel qual s'estima que en el moment de la sortida de la via el comboi anava a 153 quilòmetres per hora. Tot sembla indicar que el tren va circular entre tres i set quilòmetres sense control.

Així, en els minuts previs al descarrilament, el conductor va rebre una trucada en el seu telèfon professional per indicar-li el camí que havia de seguir en arribar a Ferrol i, pel contingut de la conversa i pel soroll de fons, "sembla que el maquinista consulta un mapa o algun document similar en paper", va establir el Tribunal Superior de Justícia de Galícia en un comunicat.

El buidat de dades de les caixes negres del tren va concloure després de cinc hores de feina, un procés en el qual hi va haver un lleuger retard per la pràctica d'una nova diligència. El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Compostel·la, Luis Aláez, va ordenar la realització de còpies de seguretat del contingut de les caixes i per a això es va contactar amb el fabricant. Es van extreure tant dades tècniques com de veu, i es va fer una transcripció de les converses en temps real.

El maquinista ha començat a rebre suport psicològic, segons van explicar companys seus, que no van voler revelar on es troba. Garzón va rebutjar l'ajuda de professionals durant la seva estada a l'hospital i ha estat a la sortida quan ha acceptat finalment ajuda psicològica. Al maquinista li imputen 79 delictes d'homicidi i una pluralitat de delictes de lesions, tots per imprudència professional.

Per altra banda, la Conselleria de Sanitat va informar que 66 pacients ferits en l'accident ferroviari de Santiago de Compostel·la romanen ingressats als hospitals gallecs, dels quals quinze estan en estat crític i entre ells hi ha un menor. Del total de pacients, 36 estan al Complex Hospitalari Universitari de Santiago, i d'ells 14 són crítics. A més, 17 pacients estan al Policlínic de Santiago; 7 al Complex Hospitalari Universitari de la Corunya; 2 al Complex Hospitalari Universitari de Pontevedra, 2 al Complex Hospitalari d'Ourense, i 2 a l'Hospital de Pontevedra.