El nombre de víctimes civils afganeses ha augmentat en els darrers mesos, principalment entre dones i nens, va explicar l'ONU, una tendència que augura un cruent escenari quan el 2014 les tropes de l'OTAN es retirin del país. Mentre les forces internacionals (ISAF) es repleguen, la guerra afganesa es troba en un dels moments més sagnants des del seu inici el 2001 amb més morts civils i de les forces de seguretat afganeses.

Així, a la primera meitat d'aquest any van morir 1.319 civils, fet que suposa un augment del 14% respecte els primers sis mesos de 2012, segons l'informe semestral sobre la protecció de civils elaborat per la Missió de Nacions Unides a l'Afganistan (Unama). Els ferits van ser 2.533, un 28% més.

El major increment es va donar entre les dones, amb 106 mortes i 241 ferides, xifra que suposa un creixement del 61%, mentre que en el mateix període 231 nens van morir i 529 van resultar ferits, un 30% més que l'any anterior, va informar la Unama.

L'organisme internacional va atribuir l'augment de dones mortes als creixents enfrontaments entre les forces de seguretat afganeses i els insurgents islamistes, que ja suposen la segona causa de mort de civils amb un 9% de la xifra total.