El president del Govern, Mariano Rajoy, defensarà avui davant el ple del Congrés la seva honestedat i garantirà que mai ha cobrat sobresous en B, encara que aquestes explicacions no impediran que, tal com va avançar el PSOE, el seu líder, Alfredo Pérez Rubalcaba, li demani la dimissió. A més, els socialistes no van descartar presentar una moció de censura al setembre si no queden convençuts amb els arguments del cap de l'Executiu.

Com a conseqüència de les obres al palau del Congrés, serà el Senat el que aculli el ple extraordinari de la Cambra Baixa davant el que Rajoy va demanar comparèixer a petició pròpia per informar de la situació política i econòmica. És un enunciat genèric que inclourà també la seva versió sobre el cas Bárcenas, qüestió per la qual compareixerà també a petició concreta de CiU, PNB, Esquerra Plural i Grup Mixt.

Els socialistes van advertir que, amb independència de les explicacions de Rajoy, Rubalcaba demanarà la seva dimissió, i els representants dels grups de l'oposició van reclamar al cap de l'Executiu que digui la veritat i no intenti desviar el debat cap a altres assumptes com la situació econòmica. En aquesta línia, la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va advertir que seria "impresentable" que utilitzés la crisi i l'atur com a "impediment" per no parlar del cas Bárcenas.

Segons va explicar Valenciano, l'objectiu del PSOE davant el ple d'avui és doble: que Rajoy digui la veritat i que abandoni el seu lloc, i si no assoleixen aquestes fites seguiran treballant amb tots els instruments que estan a la seva disposició per a aconseguir-ho. A dia d'avui, va assenyalar, "cap instrument està decidit i cap està descartat", fins i tot la presentació finalment de l'anunciada moció de censura.

En nom del PP, el seu vicesecretari general d'Estudis i Programes, Esteban González Pons, va assegurar que el president del Govern parlarà "de manera responsable" i donarà les explicacions que "tothom espera" sobre el cas Bárcenas. Però va aclarir que "no podrà parlar dels escàndols sense parlar també de l'economia. Cal tenir en compte que una cosa condiciona l'altra".

Fonts de l'Executiu van assegurar que Rajoy no defugirà el debat, però van defensar la seva legitimitat per exposar la situació econòmica d'Espanya i explicar, amb dades, que les polítiques que ha impulsat ja estan donant resultats i estan més a prop tant el creixement de l'economia com la creació de llocs de treball.

Queixes del PSOE

El ple començarà a les nou del matí amb la intervenció de Rajoy, que no tindrà límit de temps per a les seves explicacions, i, a continuació, prendran la paraula els representants dels grups durant mitja hora cadascun. Un temps que la portaveu del PSOE al Congrés va considerar insuficient i que la va portar a acusar el "corró" del PP d'"emmordassar" el debat.

El president del Congrés, Jesús Posada, va expressar el seu desig que el debat es desenvolupi amb normalitat i respecte i es va mostrat segur que Rajoy donarà les explicacions oportunes i tots quedaran "satisfets".

En un altre ordre de coses, el jutge Pablo Ruz va imposar una fiança civil de 6 milions a la dona de Luis Bárcenas, Rosalía Iglesias, per afrontar les responsabilitats pecuniàries davant una eventual condemna pels delictes pels quals està imputada: frau fiscal, cooperació en delicte de blanqueig de capitals, falsedat documental i temptativa d'estafa processal. El jutge li atorga deu dies per fer front al pagament d'aquesta fiança.