La infanta Cristina traslladarà la seva residència a Ginebra, on la Fundació La Caixa li ha encarregat que coordini els seus programes amb agències de l'ONU, mentre el seu marit, Iñaki Urdangarin, continuarà vivint a Barcelona, pendent del procés judicial. La infanta Cristina s'instal·larà properament a Ginebra amb els seus quatre fills, que començaran allà el nou curs, mentre que Urdangarin repartirà el seu temps entre la ciutat suïssa i Barcelona, on mantindrà la seva residència per poder atendre les necessitats de la seva defensa en el procés judicial del cas Nóos. Ni la fundació ni la Casa del Rei van precisar quan començarà a viure la filla del Monarca a Ginebra amb els seus fills, però fonts properes a la família preveuen un trasllat immediat a Suïssa, ja que el curs escolar comença al setembre.

Així, la Infanta prepara el seu tercer canvi de país de residència en quatre anys des que el controvertit paper del seu marit a l'Institut Nóos va aconsellar el seu trasllat a Washington. A l'abril de 2009, la Casa del Rei anunciava que els ducs de Palma canviarien de ciutat de residència, de Barcelona a Washington, després d'acceptar Urdangarin una oferta de la filial de Telefónica a Llatinoamèrica i, dos anys i mig després, la institució confirmava que se li havia recomanat al duc expressament que busqués una activitat professional per compte d'altre, preferiblement fora d'Espanya.

Un any més tard, al juliol de 2010, el jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, va obrir una peça separada pels pagaments del Govern balear a Nóos i, al novembre de 2011, la Fiscalia Anticorrupció de les Balears va escorcollar la seu de l'institut i altres entitats per investigar presumptes irregularitats.

Poc després, al desembre, la Casa del Rei va apartar Urdangarin de les activitats oficials de la Família Reial en considerar que la seva conducta no havia estat exemplar i, uns dies més tard, el jutge Castro el va citar com a imputat.

A partir d'aquell moment va començar una especial atenció judicial i social per als ducs de Palma, que es va intensificar arran de la primera compareixença d'Urdangarin davant del jutge, al febrer de 2012, i que els va convertir en continu objecte de desig per part dels mitjans de comunicació, tant a Washington com en els seus desplaçaments a Espanya.

Tornada a Espanya

Finalment, l'agost de l'any passat van decidir posar fi a la seva estada de tres anys a Washington després de demanar Urdangarin una excedència temporal a Telefónica amb la finalitat d'evitar qualsevol perjudici que la seva imputació en el cas Nóos pogués ocasionar al grup per al que treballava als Estats Units.

Apartat de tota aparició pública de la Família Reial -amb l'excepció de la visita de novembre de 2012 a l'hospital on el Rei es recuperava d'una operació de maluc- i després d'una segona compareixença judicial el febrer passat, Urdangarin va mostrar interès per un possible contracte amb la Federació d'Handbol de Qatar per promocionar aquest esport a l'emirat, que no va prosperar.

És en canvi ara la infanta Cristina la que accepta una nova missió professional a l'estranger amb la fundació en què treballa des de 1993. La coordinació dels programes de la Fundació la Caixa amb diverses agències de l'ONU i amb les fundacions d'àmbit social i cultural de l'Aga Khan Development Network és la tasca que espera a Ginebra la Infanta, ja alliberada d'obligacions judicials.