El maquinista del tren que va descarrilar el passat 24 de juliol, Francisco José Garzón Amo, es va presentar voluntàriament al jutjat d'instrucció número tres de Santiago per explicar que no estava parlant per telèfon en el moment en què el comboi es va sortir de la via, sinó que havia penjat segons abans. Garzón Amo, acompanyat de la seva lletrada, va identificar davant del jutge instructor del cas, Luis Aláez, l'autor de la trucada rebuda minuts abans del tràgic accident que va causar la mort a 79 persones, i que és l'interventor que viatjava a bord, Antonio Martín Marugán.

Aquesta comunicació, que va durar dos minuts i l'existència de la qual es va conèixer amb l'obertura de les caixes negres, es va efectuar instants abans de l'impacte i entre telèfons corporatius. El de Garzón Amo es va extraviar després del sinistre. El tràfic de trucades, rebut per la policia i lliurat al jutge, resultava decisiu per a l'instructor, que va ordenar un rastreig en conèixer la pèrdua del telèfon professional del conductor del comboi.

El maquinista va explicar que en aquest diàleg, efectuat entre telèfons corporatius, es va parlar sobre la via en la qual "havia d'aturar-se" aquest tren, que feia la ruta entre Madrid i Ferrol, en arribar a Pontedeume, localitat situada a uns 15 quilòmetres del destí final. En un Alvia l'interventor no pot acostar-se a la cabina.

Després d'aquesta compareixença, el jutge ha sol·licitat a Renfe diferent documentació, entre ella la vida laboral de l'imputat en allò relatiu a resultats de controls de tòxics realitzats els últims anys, de proves de condicions psicofísiques, baixes laborals, experiència on es va produir el sinistre i cursos, entre d'altres aspectes. També ha sol·licitat a Renfe que l'informi de l'hora a la qual va començar la jornada el maquinista el dia de l'accident i el temps de conducció.

Un total de 61 pacients ferits en l'accident de tren de Santiago continuen ingressats als hospitals gallecs, dels quals 13 romanen en estat crític, entre ells un nen.

Per part seva, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo va assegurar que quan estigui "plenament convençut" explicarà als gallecs "el factor o factors que han confluït en aquest accident". "Volem saber què ha passat", va dir Feijóo, tot destacant que "no hi ha possibilitat d'ocultar cap de les causes, per molt petites que fossin" però també que no convé caure en precipitacions "ni pensar que ja sabem tot el que va passar".

En aquest sentit, la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va demanar el màxim rigor i una celeritat raonable per aclarir les causes del descarrilament del tren Alvia a Santiago de Compostel·la. Va apuntar a més la necessitat que es coneguin les causes d'aquest sinistre perquè no es repeteixi i, per a això, va advocar pel màxim rigor i una celeritat raonable tant en la investigació judicial com en la tècnica.

Finalment, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar l'obertura d'una oficina d'atenció a les víctimes de l'accident. L'oficina s'encarregarà de tots els tràmits relacionats amb les víctimes, des de l'oferiment d'accions fins a personacions, passant per actes de comunicació i seguiment de l'evolució de les lesions.