El president del Govern, Mariano Rajoy, ha reconegut avui que es va equivocar en mantenir la confiança en l'extresorer del seu partit, Luis Bárcenas algú que, ha afegit, s'ha demostrat "que no la mereixia", encara que ha recalcat que no ha comès "el delicte d'encobrir a un presumpte culpable".

En el seu torn de rèplica, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha demanat al president des de la tribuna del Parlament la seva dimissió. "Ha de marxar, senyor Rajoy", li ha dit.

"Em vaig equivocar. Ho lamento, però va ser així", ha assenyalat en la seva compareixença al Congrés durant la qual ha citat explícitament el nom de Bárcenas al qual, ha afegit, va donar crèdit perquè no tenia raons per dubtar de la seva innocència. "Em vaig fiar d'ell i li vaig fer costat", ha postil · lat.

"Vaig cometre l'error de creure a un fals innocent, però no el delicte d'encobrir a un presumpte culpable", ha assegurat Rajoy qui ha argumentat que Bárcenas el "va enganyar" i que "ho tenia molt fàcil" perquè ell no condemna "a ningú de manera preventiva ".

"Sempre he actuat així i no perquè una persona hagi fallat variaré la meva actitud", ha dit el president del Govern abans d'assegurar que, si ho fes, hauria de canviar moltes coses en la seva taula de valors, cosa a la que no està "disposat".

Ha explicat que va donar "crèdit" a Bárcenas perquè era "una persona de confiança" al PP fins que, als quatre anys d'iniciades les investigacions judicials, "van arribar dades que confirmaven" l'existència de comptes corrents a Suïssa "al seu nom ". "Em vaig fiar d'ell i li vaig fer costat, sí, li vaig fer costat, com donaria suport a qualsevol", ha sentenciat.

El cap de l'Executiu ha iniciat la seva intervenció davant el ple assegurant que es referiria directament al 'cas Bárcenas' i advertint que no a recorreria al "i tu més" per parlar d'altres escàndols de corrupció.

"S'han pagat sous, sí"

Ha recalcat que en el Partit Popular s'ha pagat "en blanc", que no s'ha portat una doble comptabilitat ni "s'oculta cap delicte" i que el jutge investiga el 'cas Bárcenas' ho determinarà quan correspongui.

"S'han pagat sous, sí, s'han pagat remuneracions complementàries, sí, s'han pagat bestretes per despeses inherents a l'exercici del càrrec, també, com a tot arreu. És de justícia", ha dit en la seva compareixença davant el Parlament el cap de l'Executiu que ha recalcat la legalitat dels comptes del PP.

En relació als anomenats papers de Bárcenas sobre una suposada comptabilitat B al PP, Rajoy ha dit: "estem davant d'una sorprenent i imaginativa col · lecció de falsedats com el temps i la Justícia demostraran".

Així, ha garantit que al PP "s'ha pagat en blanc" i que ell sempre ha declarat tots els seus ingressos i les seves declaracions de la renda i de patrimoni dels darrers deu anys, que ha fet públiques.

"Les meves declaracions de la renda i patrimoni dels últims deu anys estan a la vista de tot el món, em sembla que tenen bastant més valor que una línia escrita al vol en un paper arrugat", ha asseverat Rajoy ".

A l'inici de la seva intervenció, que ha iniciat directament parlant del cas Bárcenas, Rajoy ha dit que compareixia al Congrés per "frenar l'erosió de la imatge d'Espanya que alguns conreen" ia desmentit "manipulacions i insinuacions malicioses" que "han aclamat alguns ".

Ha instat els socialistes a evitar el ridícul de dir que l'han portat a la Cambra "a ròssec" i ha considerat "impossible" satisfer amb les seves explicacions als qui proclamen per endavant que no es corresponen amb la veritat i anuncien que digui el que digui al Parlament reclamaran la dimissió.

Rajoy ha llançat durs atacs al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per la seva estratègia davant el cas Bárcenas i li ha etzibat: "Viu vostè bastant més pendent d'ell que jo".

Ha criticat la irresponsabilitat de Rubalcaba en aquest assumpte i ha utilitzat moltes de les frases que va pronunciar el dirigent socialista fa anys per defensar l'actuació de la Justícia i no acusar per endavant.

Entre elles, ha destacat una: "Si s'inverteix la càrrega de la prova, cal demostrar la innocència com en els pitjors temps del feixisme i l'estalinisme".

Davant la petició de dimissió que li ha formulat Rubalcaba, Rajoy s'ha preguntat quants diputats socialistes seguirien a la Cambra si calgués demanar la dimissió per cada informació tendenciosa.

Rèplica de Rubalcaba

Rubalcaba, en el seu torn, ha acusat el cap de l'Executiu d'haver mentit als espanyols en relació al cas Bárcenas i ha dit que l'extresorer només va passar a ser un delinqüent per al PP quan va trencar un autèntic codi de silenci forjat durant més de 20 anys.

"La veritat d'aquesta història és com sembla", ha dit Rubalcaba després d'escoltar les explicacions del president sobre el cas Bárcenas davant el ple del Congrés.

El secretari general dels socialistes ha recalcat que el PP i Rajoy han llançat "mentides després mentides" fins que Bárcenas "va deixar de dissimular la seva lletra davant els pèrits de la policia" i ha reconegut l'autoria dels papers que reflecteixen la comptabilitat B del PP .

"Sabem per Bárcenas que hi ha una comptabilitat B que ell mateix elaborava", ha dit Rubalcaba, que ha considerat poc creïble que l'extresorer del PP s'inventi una comptabilitat falsa 20 anys després.

Així mateix, ha retret a Rajoy que no hagi comparegut al Parlament fins que no ha tingut més remei i obligat per les exigències d'explicacions de l'oposició i els ciutadans. ?