La "maledicció" dels Kennedy no és res més que una tràgica successió de desgràcies que ha afectat el clan polític més cèlebre dels EUA des de fa gairebé 70 anys creant una mena de mite imparable, embolicat per l'irresistible atractiu que envolta aquesta dinastia. L'assassinat del president nord-americà John Fitzgerald Kennedy el 22 de novembre de 1963 és, sens dubte, el nucli de tot aquest malson familiar. La seva mort als 46 anys es va produir davant els ulls del públic quan va ser tirotejat a la ciutat de Dallas (Texas) mentre es traslladava en una limusina presidencial descapotable i saludava la multitud en companyia de la seva dona, Jacqueline.

Aquest moment, que va donar origen a desenes de teories conspiratives -a la qual cosa va contribuir la mort del seu assassí, Lee Harvey Oswald, dos dies després- va ser capturat per a la posteritat gràcies a les imatges gravades pel transeünt Abraham Zapruder, que van ajudar a convertir el succés en un fet icònic.

El 6 de juny de 1968, la història es va repetir i Robert Kennedy, a punt de proclamar-se candidat oficial demòcrata a la Casa Blanca després de guanyar les primàries de Califòrnia, va ser tirotejat pel palestí Sirhan Bishara Sirhan en un dels salons de l'Hotel Ambassador, de Los Angeles.

Bobby, la mà dreta de JFK, estava cridat a seguir la seva estela. La seva meteòrica ascensió en política, on va arribar a ser Fiscal General des de 1961 a 1964 i senador per Nova York des de 1965, tenia una clara finalitat: la presidència del país. El seu somni es va truncar als 42 anys.

Dos dels seus onze fills es van veure embolicats en successos tràgics. David va morir el 25 d'abril de 1984, als 28 anys, per una sobredosi de cocaïna i analgèsics en un hotel de Palm Beach (Florida), mentre que Michael va patir un accident mortal en una pista d'esquí, a Aspen (Colorado), el 31 de desembre de 1997, als 39 anys.

Fins i tot Ted Kennedy (germà menor de JFK), abans de la seva mort el 2009, va estar involucrat en un accident d'avió el 19 de juny de 1964 en què van morir un dels seus ajudants i el pilot, i va repetir ensurt un lustre després, el 18 de juliol de 1969, quan el cotxe que conduïa es va precipitar per un pont de l'illa Chappaquiddick. Llavors va morir la secretària que l'acompanyava, Mary Jo Kopechne. Allò va provocar que Kennedy es preguntés davant de les càmeres de televisió si "algun tipus de maledicció realment plana sobre tots els Kennedy".

Per remuntar-se a la primera d'aquestes morts prematures que van afectar la família cal retrocedir fins al 12 d'agost de 1944, quan Joseph Kennedy Jr., el germà gran de JFK, va morir als 29 anys després de l'explosió del bombarder B-24 a Suffolk (Anglaterra) durant la II Guerra Mundial.

Quatre anys després, el 13 de maig de 1948, va ser Kathleen Cavendish, germana de JFK, la que va morir en un altre accident aeronàutic a Saint-Bauzile (França) als 28 anys.

Les pèrdues notables més recents van ser les de John F. Kennedy Jr., fill de JFK, que el 16 de juliol de 1999, amb 38 anys, va perdre el control de l'avioneta que pilotava camí de l'exclusiva illa de Martha's Vineyard (Massachusetts), i la de Mary Kennedy, exdona de l'activista Robert Kennedy Jr., nebot de JFK, el 16 de maig de l'any passat després d'un aparent suïcidi.

Són 70 anys de desgràcies, encara que, extraoficialment, hi ha fins i tot qui retrocedeix al 30 de setembre de 1933 per trobar la gènesi de la "maledicció", ja que John Harold Kennedy, un suposat oncle de JFK, va ser assassinat a São Luis (Brasil) als 31 anys.