El secretari d'Estat del Tresor del Regne Unit, Danny Alexander, va assegurar que la independència d'Escòcia podria incrementar la pressió fiscal sobre cada ciutadà en fins a 1.193 euros anuals. El liberaldemòcrata Alexander va donar a conèixer aquestes prediccions coincidint amb la publicació de l'esperat Llibre Blanc amb els plans per a l'escissió del ministre principal escocès, el nacionalista Alex Salmond.

El responsable del Tresor va assegurar que la sortida d'Escòcia del Regne Unit obligaria el nou país a apujar els impostos o a reduir la despesa -o potser totes dues- per crear una economia sostenible durant els propers 50 anys, segons recull un informe de l'Institut d'Estudis Fiscals (IFS).

Paral·lelament, el vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquín Almunia, va assegurar que encoratjaria els escocesos a votar en contra de la independència en el referèndum del 18 de setembre de 2014, i advertiria els defensors del "sí" que es quedarien immediatament fora de la Unió Europea (UE).

Almunia, qui va comparèixer davant la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, va ser preguntat per una eurodiputada si Escòcia podria convertir-se en el vint-i-novè Estat membre de la UE el 24 de març de 2016 si guanya el "sí" en el referèndum i si és possible sumar-se després sense passar pel procés d'adhesió i sense comprometre's a adoptar l'euro. "Si el resultat fors desafortunadament favorable a la independència, llavors aquells que han votat "sí" descobriran un minut després que ja no seran membres de la UE", va afirmar Almunia.

Per part seva, Salmond va prometre una Escòcia "més pròspera i més justa" si obté la seva independència, si bé el nou país conservarà la lliura i la reina Isabel II coma cap d'Estat. En un acte celebrat al centre de Ciència de Glasgow, el polític nacionalista va presentar el Llibre Blanc, que detalla els plans per a la separació d'Escòcia del Regne Unit si guanya el "sí". Amb 670 folis i 650 preguntes, el Llibre Blanc presentat ahir solemnement estableix l'alteració que patirà la regió amb la seva independència.