El presumpte cervell de la major trama de corrupció coneguda a Espanya, Juan Antonio Roca, que porta empresonat set anys i nou mesos, no ha tornat, un any més, a casa per Nadal. Tota la seva família i amics esperaven que després de tant de temps a la presó, aquest any per fi podrien tenir assegut a la taula familiar el patriarca, però no va poder ser.

Roca porta gairebé vuit anys acariciant la idea de trepitjar el carrer amb algun permís i ja des de l'any passat semblava que aquest moment estava a prop, tot i que sempre en els darrers tràmits burocràtics se li ha denegat el permís carcerari. Tots el consideren un pres voluntariós, que aprofita el seu temps lliure per fer esport i jugar a escacs, estudia idiomes, acata les normes i no és conflictiu, però no ha estat suficient per a Institucions Penitenciàries.

Ja són molts els juristes que consideren que Roca hauria de gaudir d'algun permís carcerari en complir tots els requisits necessaris.

És cert que té causes pendents, però el que va ser cap de tots els assumptes urbanístics de Marbella ha complert ja més de les tres quartes parts de la seva condemna pel cas Saqueig i ja ha abonat part de les responsabilitats civils a les quals va ser condemnat.

Aquest any li han tornat a caure més anys de presó, entre d'altres assumptes en el cas Malaia, on haurà de complir 11 anys de presó, i també ha vist com el Suprem ha ratificat la seva condemna a quatre anys en el cas Minutas, relatiu a corrupció a Marbella, fet pel qual la seva situació penal es complica.

També ha passat el Nadal entre reixes l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz, que va succeir el 2002 el polèmic Jesús Gil. En l'ampli currículum de Muñoz destaca la seva implicació en més d'un centenar de procediments i té 55 condemnes, almenys 53 de les quals són sentències condemnatòries fermes. Les seves darreres condemnes han estat en el cas Malaia, contra la major trama de corrupció municipal coneguda a Espanya, i el cas Saqueig II, sobre un desviament d'uns 70 milions de l'Ajuntament de Marbella.

A causa d'això, Muñoz, en comprovar que el seu company de cel·la no ha aconseguit fins ara cap permís carcerari, ha optat per buscar una altra línia de defensa i ha decidit no recórrer totes les seves condemnes i començar a complir en ferm les mateixes.

Ja ha començat a complir en ferm la condemna a set anys de presó per blanqueig de capitals en el procediment en el qual també va ser acusada la seva exparella, la cantant Isabel Pantoja, per a d'aquesta manera intentar sol·licitar permisos penitenciaris com més aviat millor.

Julián Muñoz no volia seguir com a pres preventiu i pretenia començar a complir la seva condemna perquè és conscient que és l'única manera d'intentar demanar algun permís penitenciari, encara que fonts judicials li auguren molt temps entre reixes, perquè té altres condemnes pendents que no són fermes i nombrosos assumptes sense jutjar.

Ni en els seus pitjors malsons Roca i Muñoz s'haurien imaginat que estarien aquest any entre reixes passant les festes de Nadal, però per a pena dels seus familiars i amics, s'hi han trobat.