La Fiscalia de l'Audiència Nacional va demanar al Ministeri d'Interior un informe sobre la nota que va emetre avançant-se a l'operació de la Guàrdia Civil contra els interlocutors dels presos d'ETA, una filtració que el departament de Jorge Fernández Díaz va atribuir a un "error humà". Un dia després de l'arrest de vuit d'aquests interlocutors, que ja es troben en dependències de la Guàrdia Civil a Madrid, Interior va tornar a ser objecte de les crítiques de partits i associacions de les forces de seguretat de l'Estat per haver informat dels arrestos abans que els agents sortissin de les casernes.

La Fiscalia va ordenar obrir diligències informatives per estudiar si els fets tenen rellevància penal i, per a això, va sol·licitar aquest informe a Interior, encara que es creu que tot apunta a un error, fet pel qual previsiblement s'acabarà arxivant aquest assumpte.

Mentrestant, de matinada van finalitzar els escorcolls del despatx de l'advocada detinguda Arantza Zulueta, a Bilbao; del domicili del lletrat, també arrestat a l'operació, Jon Enparantza a Sant Sebastià i del seu despatx a Hernani, i dels efectuats a Navarra. A més d'aquests dos, la Guàrdia Civil va detenir Egoitz López de la Calle, Aitziber Sagarminaga, José Luis Campos, Aintzane Orkolaga, José Miguel Almandoz i Asier Aranguren.

Tots ells van ser traslladats a Madrid a primera hora del dia, excepte Zulueta, que va romandre diverses hores a Bilbao per presenciar l'escorcoll del despatx del senador d'EH Bildu i advocat de presos d'ETA Iñaki Goioaga, encara que finalment no s'hi va poder accedir perquè no es va localitzar el parlamentari, que no està imputat i a més és aforat.

Precisament, aquest despatx es troba en el mateix edifici que l'oficina on van ser detinguts sis dels arrestats, entre ells Zulueta i Enparantza. La Guàrdia Civil volia escorcollar-lo davant la possibilitat que al despatx del senador, que no va acudir a la seva oficina, els arrestats poguessin haver amagat objectes abans que arribessin els agents. El local ha quedat precintat per si s'ordena un escorcoll.

De moment no ha transcendit el contingut d'allò confiscat, com tampoc s'ha confirmat si la filtració d'Interior va permetre als detinguts destruir proves o encriptar documents dels ordinadors.

Fortes crítiques

En qualsevol cas, les reaccions a l'operació es van succeir durant tot el dia. Així, el portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, va denunciar la "barroera orientació mediàtica" d'aquesta operació policial, que, segons ell, és un "pas enrere" i va manifestar la "lleugeresa i el curtplacisme" de l'Executiu central.

Mentrestant, els partits d'EH Bildu van ratificar el seu compromís amb la defensa dels drets dels presos d'ETA i van considerar "evident" que el Govern del PP "està entestat a impedir" que el procés de pau avanci.

Des del Congrés, el grup del PNB va sol·licitar la convocatòria urgent de la Comissió d'Interior de la Cambra perquè Fernández Díaz doni explicacions sobre l'incident, de la mateixa manera que va demanar UPyD, que vol que el ministre expliqui l'"error" i que es depurin responsabilitats.