L'exconseller valencià de Solidaritat Rafael Blasco va marcar distàncies amb l'empresari Augusto César Tauroni, a la presó preventiva, i va rebutjar cap responsabilitat en la tramitació de subvencions de la Generalitat en la cooperació internacional suposadament irregulars.

Després de dues jornades de judici al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en les quals es van atendre qüestions prèvies, l'exconseller va ser el primer dels nou imputats a declarar i va respondre a les preguntes del Ministeri Fiscal i l'acusació popular durant tot el matí, i a les de les defenses durant la tarda.

Blasco va eludir, no obstant això, respondre les qüestions de l'Advocacia de la Generalitat, en coherència amb els arguments de la sea defensa, que va sol·licitar l'expulsió d'aquesta acusació en el procés.

Els nou imputats estan acusats de tràfic d'influències, falsedat, prevaricació, malversació i frau en la concessió a la Fundació Cultural i d'Estudis Socials (Cyes) -sense relació amb la constructora amb les mateixes sigles- d'1,8 milions d'euros per a projectes a Nicaragua, on només van arribar 43.000 euros, mentre que gran part, 969.875 euros, es van destinar a adquirir quatre immobles a València.

Segons la investigació, el 25% de les subvencions concedides a la fundació Cyes -456.960 euros- van anar a parar a l'empresa Gestiones Iniciativas Arcmed, propietat d'Auguso César Tauroni, únic empresonat dels processats en aquesta peça. Encara que l'exconseller va reconèixer una relació "amistosa" amb Tauroni, va assegurar que mai ha mantingut amb ell una relació "ni personal, ni de confiança ni d'amistat".