La corrupció a Espanya disminueix la credibilitat de les seves institucions, segons un informe del Consell d'Europa, que recomana un codi de conducta parlamentària i enfortir la independència de jutges i fiscals. L'informe fet públic ahir pel Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) de l'organització paneuropea expressa la seva preocupació per la "proliferació d'escàndols de corrupció que atempten contra la credibilitat de les institucions polítiques a Espanya".

Sense esmentar els escàndols, l'informe constata que Espanya "ha estat l'escenari de nombrosos casos de corrupció protagonitzats per responsables polítics de primer ordre, alts funcionaris o empresaris". Recorda a més que la crisi econòmica "ha fet créixer l'amplitud de la desil·lusió i de la desconfiança dels ciutadans", el que ha provocat que "la quota de confiança en la classe política i els partits sigui baixíssima".

Entre les recomanacions que fa el text, destaca l'adopció d'un codi de conducta parlamentària, que guiï els polítics en la prevenció de conflictes d'interessos, regals i interessos financers, i la introducció de regles sobre la relació amb els grups de pressió.

En un altre ordre de coses, la Comissió Europea (CE) va anunciar que investiga les ajudes comunitàries concedides al sindicat UGT per finançar un projecte de formació, el pagament de les quals ha suspès temporalment, en resposta a una pregunta parlamentària de l'eurodiputat espanyol Francisco Sosa Wagner.

El comissari europeu de Política Regional, Johannes Hahn, va respondre així per escrit a la qüestió presentada per Sosa Wagner en relació amb les investigacions obertes a Espanya sobre el suposat desviament d'ajudes.