Les negociacions de pau entre el Govern sirià i l'oposició van superar el seu primer dia, que va estar marcat per atacs mutus, amenaces d'abandonar el procés recentment iniciat i rumors que la seva ruptura era imminent, fet que va ser descartat al final de la jornada pel mediador Lajdar Brahimi. La decisió més significativa de la jornada -anunciada per Brahimi en una conferència de premsa- va ser que les dues delegacions han acceptat reunir-se avui en una mateixa sala.

Així, per primera vegada, representants del Govern sirià i de l'oposició, representada en aquestes negociacions per la Coalició Nacional Siriana (Cnfros) estaran cara a cara, després que es llancessin durant el dia atacs mutus i la delegació governamental amenacés fins i tot amb deixar Ginebra. El ministre sirià d'Afers Estrangers, Walif al Maulem, va assegurar que aquesta seria la decisió de la seva delegació si l'oposició no acceptava entrar en "discussions serioses".

El conat de crisi va ser provocat pel fet que les reunions que va mantenir Brahimi amb els equips negociadors no només es van organitzar per separat, sinó que una va ser al matí -amb els representants del règim de Badhar al Assad- i una altra a la tarda, amb els enviats de la Cnfros.

Per altra banda, almenys 63 persones han mort en els darrers mesos per l'escassetat d'aliments i medecines al camp de refugiats palestins de Yarmuk, al sud de Damasc, va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans.

L'Observatori va explicar que ha fet un recompte de les víctimes des del juny passat, quan va morir la primera persona al lloc, fins ahir, encara que va destacar que el major nombre de morts -un total de 61- s'ha registrat en els darrers tres mesos.