L'empresari rus Platón Lébedev, soci i amic de l'exmagnat petrolier Mijaíl Jodorkovski, va sortir ahir en llibertat després de passar més de 10 anys a la presó per diversos delictes econòmics. El Tribunal Suprem de Rússia va rebaixar dijous la condemna a l'exdirectiu de l'en un altre temps major petroliera privada russa, Yukos, que va passar a mans de l'Estat, i la va deixar en 10 anys, 6 mesos i 22 dies.

A la seva sortida del centre penitenciari, Lébedev va ser rebut amb molta alegria pels seus familiars i junts van emprendre viatge a Moscou.

El propi Jodorkovski va abandonar la presó a finals del mes de desembre passat després de ser amnistiat pel president rus, Vladímir Putin, gràcies a la mediació portada a terme per la diplomàcia alemanya.

Jodorkovski va abandonar immediatament Rússia en un avió rumb a Alemanya, on es va reunir amb la seva família abans de viatjar dues setmanes més tard a Suïssa.

Tant Lébedev com Jodorkovski van ser condemnats els anys 2005 i 2010 a un total de 13 anys i mig de presó per diversos delictes econòmics que mai van reconèixer, com robar petroli a la seva pròpia companyia privada, en uns judicis titllats de polítics per l'oposició i Occident.