El president interí d'Egipte, Adli Mansur, va anunciar ahir que les eleccions presidencials se celebraran abans que les legislatives, al contrari del que estava previst, sense que el país deixi enrere la violència que dissabte passat va causar 49 morts en l'aniversari de la revolució.

El president va oferir un discurs televisat en què va donar a conèixer la seva decisió, que modifica la declaració constitucional emesa després del cop militar que va deposar el juliol passat l'islamista Mohammad Mursi i mitjançant la qual es desenvoluparien les parlamentàries en primer lloc i després les presidencials.

Mansur va assenyalar que ha donat instruccions a la Comissió Electoral Suprema per iniciar els preparatius i obrir la inscripció dels candidats als comicis.

Encara que no va precisar les dates concretes del calendari electoral, un decret presidencial difós ahir estipulava que aquesta comissió haurà de preparar les presidencials entre 30 i 90 dies després del passat 18 de gener, quan va entrar en vigor la nova Constitució, aprovada en referèndum.

Partint d'aquests càlculs, doncs, els primers comicis podrien celebrar-se entre els pròxims mesos de febrer i abril.

Mentrestant, continua l'expectació davant la possibilitat que a les presidencials s'hi presenti l'actual cap de l'Exèrcit egipci, el general Abdel Fatah al Sisi.

La plaça Tahrir, blindada

Les autoritats egípcies mantenen la pressió contra els islamistes i dissabte van reprimir durament les seves protestes i les dels activistes revolucionaris en diferents indrets del país.

El nou brot de violència va causar la mort d'almenys 49 persones i va causar ferides a 247, segons les últimes xifres oficials, entelant així el tercer aniversari de l'esclat de la revolta que va conduir a la caiguda de Hosni Mubàrak (1981-2011).

La cèntrica plaça Tahrir del Caire es va mantenir ahir blindada per filats, vehicles militars i efectius de les forces de l'ordre, que dissabte només van facilitar l'accés als simpatitzants de l'Exèrcit.