El president dels EUA, Barack Obama, va prometre que l'any 2014 serà "decisiu" per apuntalar l'economia i reduir la desigualtat en anunciar un paquet de decrets, fonamentalment sobre ocupació i educació, al mateix temps que va reiterar que tancarà Guantánamo i el seu rebuig a noves sancions contra l'Iran. "Els Estats Units no s'aturen. I jo tampoc ho faré", va afirmar Obama en el seu discurs sobre l'Estat de la Unió al Capitoli, on va avançar que està "ansiós" per treballar amb el Congrés, però que també prendrà mesures executives sense ell sempre que pugui "per ampliar les oportunitats per a més famílies nord-americanes".

El president dels EUA va destacar que el 2014 "pot ser un any decisiu" per al país, ja que "per primera vegada en més d'una dècada" és el lloc "número u del món" per invertir, per davant de la Xina. Fins i tot en un moment de recuperació econòmica, "massa nord-americans estan treballant més que mai només per sobreviure i tirar endavant", va lamentar Obama, tot afegint que "els salaris mitjans gairebé no s'han mogut, la desigualtat s'ha aprofundit i la mobilitat ascendent s'ha estancat", va advertir.

Per això, tal com havia avançat la Casa Blanca en els darrers dies, Obama va anunciar diversos decrets, encara que d'abast força limitat, perquè el 2014 sigui "un any d'acció", i a la vegada va tornar a demanar el suport del Congrés per tirar endavant els principals reptes de la seva agenda, entre ells la reforma migratòria.

El president dels EUA va detallar que elevarà per decret, a 10,10 dòlars l'hora, el salari mínim d'alguns treballadors federals, però per augmentar el de tots els treballadors, actualment en 7,25 dòlars, necessita que el Congrés actuï.

Entre la resta de mesures que va presentar i no necessiten el vistiplau del Congrés destaquen un acord amb grans companyies dels EUA perquè promoguin la contractació de persones que porten molt temps fora del mercat laboral i un pla per connectar "amb la millor tecnologia" a 20 milions d'estudiants de 15.000 escoles.

També la posada en marxa d'un programa per ajudar els nord-americans a estalviar per a la jubilació, la creació de quatre nous instituts d'innovació manufacturera durant aquest any i incentius perquè camions de capacitat mitjana i pesada funcionin amb gas natural o altres combustibles alternatius.

Renovació dels subsidis

Obama va insistir al Congrés en la urgència de renovar els subsidis als desocupats de llarga durada, que van expirar el desembre, i va proposar estendre un benefici fiscal del qual gaudeixen les famílies de baixos ingressos a les persones que no tenen fills, una idea ben vista per alguns republicans i economistes conservadors.

Així mateix, va urgir el Congrés a aprovar aquest any la reforma migratòria, una promesa pendent des que va arribar a la Casa Blanca, el 2009. Sobre una altra de les seves promeses pendents, la de tancar Guantánamo, Obama va dir que el 2014 ha de ser l'any de la seva clausura, i va demanar al Congrés que actuï per facilitar el trasllat dels detinguts que encara queden a la presó, ubicada en una base a Cuba i oberta el 2002.

Paral·lelament, el president dels EUA va afirmar que, si se solucionen les diferències amb el Govern de l'Afganistan, un nombre reduït de tropes nord-americanes podria romandre en aquest país el 2015, encara que això no evitarà que es declari el final de la guerra a finals d'aquest any, com està previst.

El jove militar Cory Remsburg, que ha sobreviscut a força de tenacitat a les seves gravíssimes ferides a l'Afganistan, va protagonitzar precisament el moment més emotiu del discurs, en el qual tots els assistents, inclòs el president, el van aplaudir d'empeus diversos minuts. Obama també va reiterar la promesa de reformar els programes d'espionatge.