La Guàrdia Civil va llançar 145 pilotes de goma des de la platja d'El Tarajal, a Ceuta, i cinc pots de fum al mar el passat 6 de febrer, quan van morir quinze immigrants ofegats a aigües marroquines quan intentaven accedir nedant a Espanya. Aquest va ser el material antiavalots que es va utilitzar aquell dia, segons va detallar a la comissió d'Interior del Congrés el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, que va aportar vídeos amb algunes de les imatges d'aquell dia, així com diverses comunicacions entre els agents.

Martínez va voler deixar clar que "no va haver-hi cap ordre imperativa" als agents desplegats a la platja d'El Tarajal de Ceuta perquè evitessin "per qualsevol mitjà l'entrada" d'immigrants nedant el 6 de febrer. El número dos d'Interior va assegurar que a més de les pilotes de goma llançades a l'aigua, que no van provocar cap lesió en els immigrants, va dir, es van consumir "pots d'ocultació", un artifici que únicament genera un "núvol de fum" i, per tant, resulta "innocu". A més, va afegir que aquest tipus de material en contacte amb l'aigua s'apaga i deixa de funcionar.

El secretari d'Estat de Seguretat va atribuir la mort dels 15 subsaharians a la combinació de diversos factors, com l'entrada en massa i un error d'apreciació en la profunditat de l'aigua (2,11 metres) quan molts dels immigrants no sabien nedar.

Martínez, en una exhaustiva explicació del succés, va descartar una relació causa-efecte entre el llançament de pilotes de goma per part de la Guàrdia Civil i les morts. No obstant això, va atribuir la tragèdia a la combinació d'alguns factors, entre ells que els immigrants creguessin que la profunditat de l'aigua a l'alçada d'espigó del Tarajal era similar a la del 17 de setembre de 2013, quan 91 immigrants van poder entrar a aquella mateixa hora (cap a dos quarts de vuit) perquè la marea estava baixa i l'alçada de l'aigua era d'1,45 metres.

No obstant això, el dia 6 de febrer hi havia a aquella hora plenamar i la profunditat de l'aigua era de 2.11 metres, fet que unit a que els immigrants en la seva majoria no sabien nedar, l'entrada en massa, l'excitació, el cansament i l'escassa visibilitat van poder contribuir a la tragèdia.

En aquestes conclusions, els responsables d'Interior aporten un argument més per descartar que les pilotes de goma fossin causa de les morts, el fet que en els cadàvers no s'apreciessin lesions per impactes de les bales.

Oferta de pacte

Martínez va tornar a oferir a l'oposició un pacte d'Estat en matèria d'immigració que s'allunyi de la confrontació partidista i que permeti a Espanya demanar a Europa amb una veu "única" suport davant la pressió migratòria.

En un altre ordre de coses, els responsables del Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI) de Melilla estan augmentant els esforços per fer front a una situació límit, agreujada dimarts amb l'entrada d'uns 500 subsaharians, que ha suposat que aquestes instal·lacions, preparades inicialment per a 480 persones, n'acullin unes 1.900.

Tots els immigrants, d'unes 40 nacionalitats, tenen al centre garantides les seves prestacions bàsiques -menjar, roba i assistència sanitària-, encara que la difícil situació que es registra a causa de la forta pressió migratòria pot convertir-se en un focus de conflicte.