El Ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dijous els sis recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Govern i el Parlament de Catalunya, els governs d'Andalusia, Astúries, Canàries, i el Grup Parlamentari Socialista al Congrés contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMCE). Els magistrats han acordat traslladar el contingut de cadascuna de les demandes al Congrés, al Senat i al govern espanyol, que ara disposen de quinze dies per personar-se en els diferents procediments i formular al·legacions. Al contrari del que passa quan qui recorre és el govern espanyol, l'admissió a tràmit no suposa la suspensió de la norma.

El Parlament va aprovar presentar el recurs el passat 26 de febrer amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, mentre que la Generalitat adoptar un acord en la mateixa direcció el 4 de març. Totes dues institucions consideren que aquesta és una llei recentralitzadora que ataca les competències de la Generalitat i que no respecta l'Estatut.

Els seus escrits es dirigeixen, entre altres, contra els articles de la Llei referits a l'obligatorietat d'oferir ensenyament en castellà a canvi de no haver de pagar l'escolarització privada, contra l'ensenyament de la religió i els concerts amb escoles que segreguen per sexes.

Els recursos es basen en l'informe del Consell de Garanties Estatutàries, que apuntava inconstitucionalitat clara en aquells articles de la LOMCE referits a les competències de cada administració, al model d'immersió lingüística i a l'ensenyament del castellà.

Juntament amb els recursos del Parlament i el Govern català, el TC també ha admès a tràmit els que van presentar 50 diputats del Grup Parlamentari del PSOE i els governs de Canàries, Astúries i Andalusia. Els socialistes espanyols asseguren que la norma vulnera la Constitució perquè no garanteix la igualtat d'accés a l'ensenyament i ataca la comunitat educativa.

Wert: "És un tràmit absolutament automàtic"

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha esquivat la qüestió aquest dijous quan ha estat preguntat per la premsa als passadissos del Congrés dels Diputats. "És un tràmit absolutament automàtic", ha dit.

El PSOE ho celebra

Per contra, els socialistes espanyols han celebrat la decisió. "Creiem que estem a l'inici del final d'una llei que mai s'hauria d'haver aprovat i la comunitat educativa estarà molt satisfeta" per la feina feta, ha afirmat el portaveu socialista d'Educació, Mario Bedera. Segons els socialistes és un impuls al recurs que acabarà per aturar la llei "tard o d'hora" perquè, independentment de la decisió que acabin adoptant els jutges, aquesta llei "tindrà únicament la vida que tingui la majoria parlamentària del PP".