Gairebé ningú mou fitxa al PSOE. La proposta de Ferraz d'obrir l'elecció del nou secretari general a la militància ha estat acollida amb prudència pels candidats que més sonen per substituir Alfredo Pérez Rubalcaba. Susana Díaz, Eduardo Madina, Carme Chacón i Pedro Sánchez prefereixen guardar silenci i seguir mesurant els seus suports i les seves possibilitats. Per ara, l'únic que ha fet un pas endavant ha estat José Antonio Fernández Tapias, militant del corrent Esquerra Socialista, que ja ha anunciat la seva candidatura a la secretaria general en aquesta consulta oberta a la militància plantejada per la direcció.

"Un militant, un vot" és la màxima que emprarà el PSOE per primera vegada en els seus 135 anys d'història per elegir el seu líder després que la direcció hagi acceptat "un congrés a la gallega", amb una consulta no vinculant als militants, probablement la setmana anterior al congrés extraordinari dels dies 19 i 20 de juliol.

La consulta no té caràcter jurídic vinculant, però es dóna per fet que tots els aspirants acataran la voluntat dels militants i això permetrà arribar al congrés extraordinari amb una sola candidatura d'unitat. Tanmateix, es tracta només d'un esborrany que s'ha enviat a les diferents federacions per tal que facin les aportacions que creguin convenients, amb les quals es redactarà el document definitiu que se sotmetrà a la votació de l'Executiva Federal demà. Aquest és l'argument que van esgrimir ahir els hipotètics aspirants per se?guir guardant silenci. De fet, hi ha la possibilitat que alguna federació s'oposi al congrés obert, encara que fonts socialistes ho creuen pràcticament impossible. I és que el clam entre les bases ha crescut tant a favor de la consulta que qualsevol intent ara de frenar seria gairebé un suïcidi, adverteixen fonts socialistes. Per això, les reaccions dels suposats candidats es van limitar a alguns comentaris a les xarxes socials congratulant que permeti consultar a la militància.

"Enhorabona a tots", va escriure Madina a twitter. "Tots som companys, no ho oblidem. No hi ha uns contra els altres, som tots", va advertir Sánchez. Fonts dels entorns de Madina i de Sánchez van assegurar que un i altre es prendran encara uns dies abans de donar a conèixer la seva decisió final, en espera que l'Executiva confirmi els termes de la consulta a la militància. També segueix sense haver-hi un pronunciament de la presidenta andalusa, Susana Díaz, a qui la major part dels dirigents territorials del PSOE han demanat públicament que faci el pas, encara que el seu únic pronunciament oficial, fins ara, es remunta al passat dimarts, quan va dir que la seva prioritat era Andalusia. Gairebé tots al PSOE creuen que Díaz farà el pas la setmana que ve, encara que el dubte està en si podria compatibilitzar la presidència de la Junta amb la Secretaria General del PSOE.

Més incògnites

No es coneix tampoc l'opinió de l'exministra Carme Chacón, que ja ha tornat als Estats Units per completar el seu contracte amb una universitat pública de Miami en què dóna classes des del setembre passat. Chacón no tornarà a Espanya fins d'aquí a uns dies. En qualsevol cas no tenen gaire temps per esfullar la margarida perquè, segons l'esborrany del calendari, la idea de Ferraz és obrir el termini per a la recollida d'avals ja divendres que ve. Els interessats tindran fins al 20 de juny per reunir entre el 5 i el 10 per cent d'avals dels militants abans de formalitzar la seva candidatura, i després disposaran de quinze dies per fer campanya abans de la consulta. Potser coincidint amb la final del Mundial del Brasil, el 13 de juliol, o una setmana abans, estaran convocats a les urnes els una mica més de 200.000 militants que sumen PSOE i PSC, així com tots els afiliats a les joventuts dels dos partits. L'esborrany assenyala que les agrupacions municipals i de districte seran els centres electorals, si bé es podran establir llocs de votació específics d'ofici o a instància de part.