"Em semblava que havia de posar el meu gra de sorra a aquest moment històric. Ara s'obre una escletxa d'esperança que no sabem com acabarà, però no tenim l'element de les armes a sobre i això ens dóna ales". La Dolors, veïna de Girona, va ser una de les més de mil persones que ahir a la tarda va afegir-se a la manifestació que va sortir de la plaça del Vi i va arribar fins a la subdelegació del Govern a favor de la República i del dret a decidir. Una manifestació on es van barrejar banderes republicanes amb independentistes, pamflets de Som Escola amb cartells de suport a Can Vies, gent gran amb canalla i els cartells de cartró dels nouvinguts Podem amb les pancartes grogues i vermelles de la CUP. Tot plegat, un retrat que evidenciava que el republicanisme i l'independentisme han deixat de ser minoritaris i que cada cop abracen un espectre més ample i variat de la societat. Durant la manifestació no es van registrar incidents, i es va viure un ambient molt diferent al de 2007, any que es van cremar les fotos del Rei.

La manifestació, convocada per la CUP sota el lema Proclamem la república catalana. Els catalans i les catalanes no tenim rei, va començar amb la lectura d'un manifest independentista davant de l'Ajuntament i va acabar amb el cant d'Els Segadors davant de la subdelegació del Govern. "Quan s'ha acabat la manifestació, s'ha cridat Visca la República!, cosa que molta gent gran mai va poder dir, perquè va patir i no la va poder disfrutar ni expressar", explicava, amb veu serena, la Dolors. Molt més joves, l'Andreu i la Meri ho tenien molt clar: "La situació mereix una resposta del poble, que decideixi què vol per al seu futur. Hem sortit al carrer perquè la corona no s'ha de poder perpetuar així com així i quedar-se tant ample, és un sistema medieval", van explicar, tot assegurant que el rei "no els representa".

Portant una bandera republicana, Joan Francesc Pascual es mostrava clarament a favor d'una república federal: ""Jo vull una república que sigui solidària amb la resta de l'Estat, Europa i tot el món, però que no mani ningú només perquè sigui fill d'un rei. Si es vol presentar a unes eleccions, endavant, però que no heredi la corona perquè sí", va afirmar, tot recordant que "actualment estem en un sistema que és un producte directe de la dictadura".

Abillat amb una estelada en funcions de capa, en Jordi reclamava tant la república com el dret a decidir: "He vingut perquè sóc català i vull la independència del meu país, a banda d'una república perquè és l'únic sistema democràtic", va demanar. També es mostrava optimista de cara al futur: "Crec que Catalunya serà independent hi hagi qui hi hagi governant a Espanya, i és que Felip VI ho tindrà molt difícil a Catalunya", va opinar.

La manifestació va ser molt tranquil·la i va acabar dissolent-se per la pluja. Després de recórrer el Pont de Pedra i el carrer Nou, els participants van tallar la Gran Via de Jaume I per concentrar-se davant la subdelegació del Govern. Mentrestant, el portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Girona, Jordi Navarro, va llegir un manifest tot reiterant el seu compromís amb el dret a decidir i la independència i es van poder sentir crits de "fora els Borbons". Tot i això, no es van registrar incidents.