L'Oficina Federal d'Investigacions (FBI) dels Estats Units ha confirmat la veracitat del vídeo que mostra un jihadista decapitant el periodista nord-americà James Foley, segrestat a Síria el novembre del 2012, segons el GobalPost, mitjà de comunicació en el qual col·laborava.

El vídeo s'ha difós aquest mateix dimecres a través de fòrums jihadistes. En ell, Foley s'acomiada de la seva família i acusa el Govern dels Estats Units de ser el culpable de la seva execució per la seva recent intervenció a l'Iraq, abans de ser degollat ??davant la càmera per un encaputxat que parla anglès, en accent britànic. Aquest detall ha fet que el Regne Unit hagi activat l'alarma antiterrorista i el seu primer ministre, James Cameron, hagi suspès les seves vacances.

Els terroristes senyalen Obama

L'enregistrament comença amb el discurs del president nord-americà, Barack Obama, del 7 d'agost en el qual va anunciar el començament dels bombardejos sobre l'Estat Islàmic (EI) al nord de l'Iraq, per frenar el seu avanç cap al Kurdistan i permetre l'assistència humanitària a milers de desplaçats.

Posteriorment, apareix Foley demanant a la seva família i amics que s'aixequin contra les autoritats nord-americanes, a qui acusa d'haver posat "l'últim clau en el seu taüt" pels bombardejos a l'Iraq.

"Desitjaria tenir més temps, desitjaria veure la meva família de nou, però aquest vaixell ja ha salpat. Al cap i a la fi, suposo que desitjaria no ser nord-americà", diu Foley, serè i vestit amb una granota taronja en una localització desèrtica no especificada. Aquesta vestimenta és la mateixa que llueixen els presos de Guantanamo retinguts pels Estats Units.

Finalment, l'home encaputxat, en un anglès amb accent britànic, amenaça als Estats Units i assegura que "els musulmans de tota mena i condició han acceptat l'Estat Islàmic com els seus líders".

"Qualsevol intent teu, Obama, de negar als musulmans el seu dret a viure en seguretat sota el califat resultarà en el vessament de sang del teu poble", diu el jihadista, que apareix brandant un ganivet.

Després d'això, l'encaputxat degolla a Foley i finalment apareix el seu cap decapitat sobre del seu cos inert.

Amenaça de mort a un segon periodista retingut

El vídeo acaba amb l'encaputxat amenaçant de mort un altre periodista nord-americà segrestat, Steven Joel Sotloff: la vida "depèn de la propera decisió d'Obama".

Foley ja havia estat retingut per l'Exèrcit de Líbia el 2011

Els familiars de Foley van assegurar en un comunicat al gener de 2013 que un grup desconegut d'homes armats l'havia segrestat en una zona del nord-oest del país el passat 22 de novembre.

Mesos després, al maig, el mitjà per al qual col · laborava, el web nord-americà GlobalPost va dir que el jove, de 39 anys, estava retingut en una presó siriana controlada pel règim de Baixar al-Assad.

Foley havia estat retingut prèviament per l'Exèrcit de Líbia el 2011 mentre cobria el conflicte al país després de la caiguda del règim de Muammar al-Gaddafi. .