Donada l'absència d'un ministre -o ministra- de Sanitat que es faci càrrec de l'assumpte, el president del Govern ha decidit deixar en mans dels experts la solució al problema de l'ebola. És l'hora dels professionals i no la dels polítics, va venir a dir Mariano Rajoy. Infeliçment, alguns metges i treballadors de la Sanitat volen que se'ls digui com s'ha de posar -o treure- l'uniforme d'astronauta amb el qual han d'atendre els malalts infectats. Sembla que abans de l'arribada de la bestiola no hi va haver cap altre germen que fes necessari l'aïllament de determinats pacients amb alt risc de contagi. Aquest ha de ser el motiu pel qual els seus representants sindicals es queixen dels cursets amb prou feines de mitja hora impartits a corre-cuita.

Alguna experiència prèvia hi havia, gràcies a la recent amenaça d'una epidèmia de grip A. Fa tot just uns anys, la simple sospita d'un cas de contagi estenia el terror entre la ciutadania, forçava el tancament de plantes senceres d'hospitals i -com passa ara- obligava els peixos grossos de la sanitat a adoptar mesures similars a les que ?exi?geix l'ebola. I això que només es tractava d'una grip. Els causants d'aquella histèria van ser els experts de l'Organizació Mundial de la Salut, que llavors vaticinaven una xifra de 150 milions de morts com a conseqüència de la pandèmia. Afortunadament, l'infaust pronòstic anunciat per tan alta institució de l'ONU no es va complir i, finalment, les desenes de milions de víctimes es van reduir a la molt més mòdica quantitat de 18.000.

Sorprèn, per tant, que el president Rajoy hagi decidit delegar en els experts el maneig d'un virus que, cal recordar, va ser importat pel seu propi Govern, quan va decidir traslladar fins a Espanya el missioner que va originar el contagi i que va acabar morint al cap de pocs dies. Altres països occidentals (entre els quals hi ha els Estats Units, Noruega, Holanda o França) van repatriar també els seus ciutadans infectats a l'Àfrica, però sembla, no obstant això, que han tingut més sort que Espanya.

Els experts són gent de risc, ja sigui en la branca de la salut, en la de l'economia o en qualsevol altra que afecti directament el ?benes?tar de la població d'un país. Proliferen especialment en temps de crisi. Apunten els errors que ha comès el Govern de torn, suggereixen el que ells haurien fet en canvi i fins i tot detecten omissions que, inexplicablement, van ser incapaços de veure abans que succeïssin els esdeveniments sobre els quals se'ls consulta una vegada i una altra.

Ha hagut de contagiar-se a Espanya una infermera perquè alguns experts descobrissin -amb cert retard, tot s'ha de dir- que els vestits de protecció utilitzats des del passat mes d'agost presenten serioses deficiències en la seguretat. Potser aquesta opinió seria més creïble si l'haguessin expressat fa un parell de mesos, però tampoc hi ha motius per exigir-los tal cosa als qui, per la seva pròpia condició d'especialistes, gaudeixen de la presumpció de veracitat.

Poc importa, en realitat, que els pèrits ?fallin més que una escopeta de fira en els seus pronòstics o només siguin capaços de ?donar consells quan els fets ja han succeït. A falta de ministres, el president Rajoy ha ?decidit que siguin altres els qui es facin càrrec de la ja coneguda com la "crisi de l'ebola". Tant de bo tingui sort en aquesta aposta.