Amnistia Internacional (AI) va demanar al Govern que col·labori "expressament" amb la Justícia argentina, com recomana l'ONU, per a l'extradició dels 20 imputats pels crims comesos durant el franquisme, entre ells, els exministres Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina.

El portaveu de l'Al a Espanya, Ignacio Jovtis, es va referir d'aquesta manera a l'ordre de detenció dictada per la magistrada argentina María Servini de Cobria, que ha encarregat a la Interpol l'arrest preventiu dels imputats amb fins d'extradició per ser interrogats.

Jovtis va destacar que la sentència "basa la seva competència" en el dret internacional i va considerar que l'argument utilitzat per la Justícia argentina "és correcte" per a aquesta finalitat.

Per aquest motiu, va reiterar que Espanya ha de col·laborar amb l'Argentina perquè es puguin investigar "greus violacions" dels drets humans, d'acord amb els informes emesos per l'ONU.

El responsable d'AI va afegir que la Justícia espanyola va usar "arguments contraris" al dret internacional "en no col·laborar" l'any passat en l'extradició de Juan Antonio González Pacheco, Billy el Niño", i l'exguàrdia civil Jesús Nines Aguilar, "capitán Muñecas", sol·licitades per l'Argentina.

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica considera que l'ordre de detenció dictada per la Justícia argentina contra 20 imputats per crims del franquisme és un gran avenç per a "la conquesta dels drets de milers de víctimes".

En un comunicat, l'associació va celebrar les actuacions de la Justícia de l'Argentina. "Es tracta d'un gran avanç cap a la conquesta dels seus drets de milers de víctimes que han hagut de viure durant anys com des de l'Estat es feia una crida a reconciliació per permetre la impunitat dels violadors de drets humans de la dictadura i la no reparació del dany que van patir les seves víctimes", va afegir l'entitat.

El diputat d'Amaiur Jon Iñarritu va "exigir" a les autoritats espanyoles que "obeeixin" la Justícia argentina i detinguin les 20 persones imputades per crims durant el franquisme i la transició. El diputat d'Amaiur va afirmar que l'ordre de la jutge Servini és una "notícia positiva" perquè considera que amb ella "s'acaba amb la impunitat del franquisme".

Iñarritu va "exigir" a les autoritats espanyoles que "actuïn i obeeixin" l'ordre de la magistrada argentina i "no posin obstacles com en casos anteriors, com el de Billy el Niño".