Teresa Romero va assegurar que no sap el que va fallar per ser contagiada pel virus de l'ebola i va destacar que la seva curació demostra que Espanya té "la millor sanitat del món" i un "personal abnegat" que, malgrat la "nefasta direcció política", és capaç de "fer miracles". Aquestes van ser les primeres paraules de l'auxiliar d'infermeria després de rebre l'alta mèdica un cop superat l'ebola, en una compareixença pública en què va llegir emocionada una declaració, interrompuda en diverses ocasions pels aplaudiments dels professionals sanitaris que l'han atès durant els 30 dies que ha estat ingressada a l'hospital Carlos III de Madrid.

"Jo no sé el que va fallar. Ni tan sols sé si va fallar alguna cosa. Només sé que no guardo rancor, ni retrets, però si el meu contagi serveix per a alguna cosa, perquè s'estudiï millor la malaltia i pugui ajudar a trobar una vacuna o la meva sang serveix per curar altres persones, aquí estic", va dir Romero enmig d'un sonor aplaudiment.

"Quan em veia morir -va continuar- m'aferrava als meus records, a la meva família, al meu marit, a qui adoro; jo em trobava aïllada. No tenia més contacte de l'exterior que el que tenia amb Javier, a través del telèfon, i l'afecte dels professionals", dels quals va elogiar la seva paciència i amor per ella i per la professió.

Minuts abans, els professionals que l'han assistit -més de cent persones entre sanitaris i altres treballadors de l'hospital- van explicar que l'auxiliar podrà fer vida "completament normal", però que necessitarà el temps suficient per aconseguir la "recuperació integral".

Per a tots aquests professionals, aquest ha estat "un mes complicat" perquè, segons va assenyalar la doctora de medicina tropical Marta Mora quan se li va preguntar si es va témer per la vida de Teresa, hi ha hagut "moments crítics", i cal tenir en compte que la mortalitat d'aquesta malaltia està al voltant del 60%. Per això, el director gerent de l'hospital, Rafael Pérez-Santamarina, va qualificar la seva alta mèdica de "gran notícia".

I més quan Teresa Romero, segons va explicar José Ramón Arribas, cap de la Unitat de Malalties Infeccioses i Tropicals de l'hospital, no podrà transmetre la malaltia, ja que l'ebola és un virus que, un cop superat, no roman a l'organisme.

"Rebuig brutal" als sanitaris

La infermera Esther Bellón, que ha format part de l'equip que ha atès Teresa Romero, va manifestar "el rebuig brutal" que han sentit de la població i la seva tristesa per la mort dels religiosos morts per ebola, Miguel Pajares i Manuel García Viejo.

La infermera va lamentar les limitacions que ha tingut el personal sanitari per atendre els malalts, així com els seus familiars per part de veïns i amics. "La principal alegria és que finalment s'ha pogut salvar un cas d'ebola i, el més important, una companya".

La infermera va destacar que ha estat "molt enriquidor atendre els pacients d'ebola", tot i que va confessar sentir "una tristesa enorme" pels religiosos morts. "No poder apropar-nos a ells, no poder tocar-los, veient com pateixen i nosaltres amb ells", va dir, "ha estat molt dur".

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebaixar a 4.818 el nombre de morts per ebola fins al 2 de novembre d'un total de 13.042 casos a Guinea Conakri, Libèria, Espanya, Estats Units, Mali, Nigèria, Senegal i Sierra Leone.

En el seu últim informe, l'OMS va alertar que hi ha més infeccions i morts a causa del virus de l'ebola de les comptabilitzades. Va afegir que en els tres països més afectats per la malaltia (Guinea, Libèria i Sierra Leone) el contagi continua sent intens i persistent amb casos setmanals a tots ells, especialment a les capitals. La incidència setmanal de casos va romandre estable a Guinea, va baixar a Libèria i va augmentar a Sierra Leone.