El 46,7 per cent dels metges que treballen al Sistema Estatal de Salut no tenen una plaça en propietat i, d'ells, un 26 per cent porta més de deu anys en aquesta situació i el 6,27 per cent més de vint anys, renovant contractes per guàrdies, per hores o per baixes. Aquesta és una de les principals conclusions d'una enquesta realitzada a més de 10.000 metges de 49 demarcacions, promoguda per les vocalies Nacionals de Metges en Ocupació Precària i de Formació i/o postgrau de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), presentada ahir.

L'estudi revela que del total de metges que no tenen plaça en propietat, un 41,3% treballen amb un contracte de durada inferior a sis mesos. La mitjana de contractes signats en l'últim any per aquests professionals és de 3,78, una xifra que puja fins als 5,3 en el cas d'aquells que es troben a l'atur actualment.

Aquestes dades demostren, segons el doctor Fernando Rivas, coordinador de l'Oficina de Promoció d'Ocupació Mèdica (OPEM), que s'està abocant els metges a "una desincentivació que pot comportar un empitjorament de la qualitat assistencial", encara que va afegir que aquest aspecte no es pot demostrar.

En el mateix sentit, el president de l'OMC, Juan José Rodríguez Sendín, va destacar "els alts nivells d'explotació laboral" que estan patint els metges, així com de l'augment de l'assetjament psicològic, i va avisar que el sistema sanitari "pot estar en perill".

"A un professional mèdic no el podem posar en un rebost i recuperar als cinc anys per treballar", va dir Sendín, que va alertar que "d'aquí a molt poc temps no tindrem metges de família per a reposar les baixes que es vagin produint i haurem de treure'ls d'altres parts del món". A més, va advertir que "el professional que passa un temps sense treballar s'ha d'actualitzar, perquè pot ser un perill".

El president de l'OMC va insistir que la precarietat i la inestabilitat laboral tenen conseqüències en la qualitat assistencial i en l'augment de les llistes d'espera, tot i que les administracions sanitàries estan intentant dissimular-ho "al preu que sigui". "Si els metges estan ballant d'un lloc a un altre, no tenen estabilitat i no coneixen els seus pacients no poden exercir amb la mateixa qualitat", va destacar.

Tot i això, va aclarir que no disposa de dades concretes sobre aquest empitjorament de la qualitat més enllà de la percepció del sector. "Si les tinguéssim, aniríem als tribunals", va afegir.