La nau Philae ha aterrat finalment sobre la superfície del cometa 67P/Txuriumov-Guerassimenko, després d'un viatge de set hores des que s'ha separat correctament de la sonda espacial Rosetta aquest matí. Es tracta d'una maniobra inèdita perquè és el primer giny creat per l'home en col·locar-se sobre el nucli d'un cometa. Philae, que ha estat deu anys adherit a la sonda Rosetta, farà fotografies de la superfície del cometa, que s'enviaran a la Terra per estudiar-la i descobrir quelcom més sobre l'origen de l'univers. La maniobra s'ha pogut realitzar correctament, malgrat que els responsables de l'operació de l'Agència Espacial Europea van detectar un problema en el sistema de descens de Philae.

Es tracta d'una exitosa i inèdita operació de l'Agència Espacial Europea, perquè per primera vegada un aparell creat per l'home s'ha situat sobre el nucli d'un cometa. El mòdul Philae ha estat adherit a la nau Rosetta durant els deu anys que ha durat el seu trajecte fins a acostar-se a l'òrbita del cometa 'Txuri', com l'han batejat els científics. El robot ha realitzat una caiguda lliure després de desenganxar-se de Rosetta i ha desplegat les seves potes per subjectar-se a la superfície de l'astre, en un trajecte que ha durat unes set hores, a una velocitat de 18 centímetres per segon.

L'operació s'ha dut a terme amb èxit, tot i que els propulsors que té el robot Philae per ajudar-lo a subjectar-se sobre el cometa no funcionen del tot, segons ja havia anunciat l'Agència Espacial Europea aquest matí. Els científics han decidit tirar endavant l'operació ja que el robot té uns altres dos sistemes de subjecció, que haurien de garantir que es fixi correctament sobre el nucli de 'Txuri'.

La funció de Philae, que ha aterrat a la zona coneguda com a Agilkia, serà captar imatges de la superfície del cometa, que Rosetta rebrà i enviarà a la Terra, des d'on s'estudiaran. A més, el robot també mesurarà i analitzarà els materials orgànics que formen el cos celeste, que estarien vinculats amb l'origen de l'univers. La tria del cometa 67P/Txuriumov-Guerassimenko no ha estat casual, ja que està previst que s'acosti al Sol pròximament, fet que permetria revelar encara més informació sobre la seva composició.

El centre d'operacions de Rosetta, que ha estat captant imatges des del gener d'aquest any, es troba a Tolosa (França), tot i que el control de l'operació s'ha realitzat des de Darmastadt (Alemanya), al centre de control de l'Agència Espacial Europea.