Els grups parlamentaris al Congrés i al Senat van coincidir a defensar que les Cambres sufraguin els viatges de diputats i senadors com a part de la seva activitat política, però només els de la Cambra Alta van admetre sense reserves la possibilitat que es busquin fórmules perquè hi hagi un major control dels desplaçaments dels parlamentaris.

La polèmica pels viatges a Canàries del president extremeny, José Antonio Monago (PP), quan era senador ha obert un debat a les dues Cambres sobre si s'ha de fer un seguiment dels desplaçaments dels parlamentaris, si s'han de justificar o si s'han de fer públics.

El Senat ha estat el primer a prendre la iniciativa a proposta del grup popular i estudiarà les fórmules per exercir aquest major control, encara que al Congrés hi va haver, en un principi, més reserves, i el president de la Cambra Baixa, Jesús Posada, es va mostrar reticent a la idea.

"Jo no penso exercir de controlador de la tasca dels diputats", va garantir Posada, que va proposar que siguin els grups els que exerceixin directament aquest paper perquè són "més idonis" per fer-ho. Una tesi diferent de la del portaveu del PP, Alfonso Alonso, que va considerar que hauria de ser la Mesa del Congrés la que habiliti, en cas de fer-ho, algun tipus de supervisió, i va assenyalar que els populars estan "oberts" a col·laborar si així ho demana la Cambra.

Per al PSOE, la idea és que els diputats hagin de justificar els motius dels seus viatges polítics o de representació, és a dir, "què els ha portat a realitzar un viatge determinat a un punt de l'Estat espanyol", segons va explicar la secretària d'Estudis i Programes dels socialistes, Meritxell Batet.