El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha qualificat aquest dimecres en una compareixença a La Moncloa el 9-N com un "acte de propaganda política" que va constatar el "fracàs del projecte independentista", perquè tan sols va acudir a les urnes "un terç del cens". Rajoy ha advertit que no està disposat a cap diàleg amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per abordar un referèndum d'autodeterminació que considera un "desafiament il·legal". "Si Mas pretén que ens saltem l'article primer de la Constitució tindrà la mateixa resposta", ha dit. També ha defensat l'actuació del govern espanyol amb "proporcionalitat" per evitar "la foto", la "tensió i les dificultats" que alguns volien.

Rajoy ha comparegut a La Moncloa tres dies després del 9-N davant un nombre de periodistes molt superior a l'habitual i després de rebre les crítiques des de Catalunya i des del seu propi partit per la gestió del 9-N.

El president ha volgut deixar clar, d'entrada, que ha complert la promesa que no se celebraria cap "referèndum" a Catalunya i ha assegurat que el que es va produir a Catalunya va ser "un simulacre sense cens i organitzat pels que el volien guanyar".

Tal com han fet els seus ministres, ha afirmat que aquesta no va ser una votació "democràtica" sinó un "acte de propaganda política" però agreujat pel fet que en aquesta ocasió "s'ha dut a terme incomplint les resolucions del TC".

"Profund fracàs del projecte independentista"

Tot plegat, segons el president espanyol, ha constata el "profund fracàs del projecte independentista" perquè després de "tant soroll, mobilització i diners públics gastats" finalment "dos de cada tres catalans no s'han molestat a participar".

"On el projecte independentista pretenia fer una exhibició de força, ens ha mostrat la seva debilitat", ha sentenciat abans de recordar que Catalunya és "plural" i, per tant, el president de la Generalitat "no pot dur a terme el seu objectiu sense provocar una enorme fractura a la societat catalana i afectar greument a la concòrdia i la pau social".

Portes obertes a Mas, però no per parlar del referèndum

Un cop més el president espanyol ha assegurat que les portes de La Moncloa han estat obertes, "en el passat, en el present i el futur" per al president de la Generalitat, però ha advertit que aquest diàleg se circumscriu, només, en les qüestions que es trobin dins de la legalitat.

Rajoy respon d'aquesta manera a la carta que el president de la Generalitat li va fer arribar després del 9-N en què li demana que obri un procés per a la celebració d'una consulta "definitiva" a Catalunya que tingui tots els visos de legalitat.

"No vull que ningú s'enganyi ni malinterpreti la situació on ens trobem", ha advertit, "sobre el que no dialogarem mai és sobre la sobirania i la unitat d'Espanya". Segons Rajoy, en la mesura que Mas vol "imposar-li un referèndum de veritat" ja li contesta que això "no pot ser".

També ha recordat al president de la Generalitat que el diàleg "només és possible, té sentit i dóna fruits" quan parteix d'un "mínim de lleialtat institucional" i quan no se'l condicions a "l'impossible" ni a l'obtenció dels objectius marcats per una de les parts.

Mas trobarà "la mateixa resposta que sempre"

El president espanyol ha argumentat aquesta postura recordant que "el que era il·legal fa un any ho segueix essent avui" i ni el seu "deure" com a president, ni la seva posició contra la independència, han variat en cap sentit.

"Si Mas pretén que ens saltem l'article primer de la Constitució, que estableix la sobirania, tindrà la mateixa resposta que ha tingut sempre", ha sentenciat abans de recordar que aquesta ha estat la posició del seu govern davant del TC i de la majoria absoluta del Congrés.

El 9-N no suposa "cap avantatge polític"

Tal com va advertir aquest dimarts la seva vicepresidenta, Rajoy ha assegurat aquest dimecres que no està disposat a "atendre" cap desafiament "que es plantegi des de la il·legalitat" i, per tant no servirà per obtenir una posició de força en cap negociació.

"Que ningú aspiri a treure avantatge polític d'un acte il·legal", i "que no esperi tampoc que el govern convoqui res il·legal i injust perquè usurpa el dret de sobirania", ha sentenciat.

Insisteix que el Parlament pot modificar la Constitució

Rajoy ha insistit que si el president de la Generalitat vol modificar la Constitució per encabir-hi el dret a l'autodeterminació, "té tot el dret" de fer-ho pels camins que estableix la pròpia Constitució, perquè "el Parlament està facultat per iniciar el procés de reforma constitucional" i aquest és "l'únic camí legal per vehicular els seus plantejaments".

En tot cas ha deixat clar que ell s'oposarà frontalment a qualsevol reforma constitucional "que liquidi la sobirania nacional".

També ha instat el PSOE a presentar el seu projecte, però a clarificar-ne el contingut i explicar, per exemple, si pretén un finançament diferenciat per a les comunitats autònomes.

Defensa la "proporcionalitat" de la resposta al 9-N

El president espanyol també ha respost les dures crítiques que ha rebut de la seva ala dreta i de sectors mediàtics de Madrid que l'han acusat d'inacció davant del 9-N. VOX fins i tot ha presentat una querella penal contra ell per no haver forçat l'aplicació de la suspensió.

Segons Rajoy, el govern espanyol va mantenir durant el 9-N una "actitud sensata i equilibrada" en què va actuar amb "proporcionalitat" per evitar "la foto", la "tensió i les dificultats" que alguns volien.

Justifica els contactes entre Rigol, Arriola i Serrano

Rajoy ha confirmat les reunions del seu assessor Pedro Arriola, amb el president del Consell de la Transició Nacional, Joan Rigol i l'assessor del PSOE Enrique Serrano, sobre el procés, tal com va publicar El Periódico.

Segons ha afirmat van ser converses que "al final no van poder evitar que se celebrés un acte que els seus propis promotors consideraven il·legal". En tot cas, ha afirmat, "parlar és bo".

Demana a la Generalitat que "es dediqui a treballar"

El president espanyol també ha demanat a la Generalitat que un cop superada aquesta fase es dediqui a "treballar en el que importa als ciutadans".

Minimitza l'impacte econòmic del procés

També ha minimitzat l'impacte del procés sobiranista sobre l'economia i el deute espanyol després que algunes agències de qualificació hagin situat l'idependentisme com un dels factors de risc a l'Estat.

En aquest sentit, ha admès que alguns comunicat de les agències de ràting han apuntat en aquesta direcció però ha recordat que "en aquests moments la prima de risc espanyola està a nivells raonables".

"No sap" què fa la Fiscalia

Després que diversos membres del seu partit hagin avançat el sentit de la querella que la Fiscalia previsiblement presentarà pel 9-N, Rajoy ha assegurat aquest dimecres que "no sap" com actuarà el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce. "Ho desconec absolutament", ha afirmat.