El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, va anunciar ahir, davant del Consell Polític de l'organitzaió, que no es presentarà com a candidat a la Presidència del Govern a les primàries que s'han de celebrar el 8 de febrer de l'any que ve.

La renúncia va suposar la gran sorpresa de la reunió d'ahir, que portava a l'ordre del dia el calendari de les primàries. Emocionat i entre llàgrimes, Lara va assegurar que la decisió la va prendre fa "molt temps" i que és fruit del seu amor per la formació.

El líder va advertir que ningú, "ni cap poder financer, ni cap poder econòmic o mediàtic" els farà "fer fallida" i que l'organització està "solidificada" per la lluita d'una societat socialista en democràcia i llibertat. Així mateix, el coordinador federal va mostrar la seva "total confiança en IU", que va qualificar com "la força del canvi" i que ara ha de construir l'alternativa.

La decisió de Lara provoca que IU afronti aquestes primàries sense tenir un clar candidat. No obstant, totes les mirades se centren ara en el diputat malagueny Alberto Garzón, qui de moment encara no ha revelat les seves intencions.

Amb tot, Lara, que seguirà sent el coordinador federal d'IU fins al 2016, ha obligat a refer el calendari proposat pel coordinador de la Presidència del partit al Consell Polític, José Luis Centella, que estableix que el 13 de desembre s'aprovarà el reglament de les primàries. El procés, va detallar Centell, es desenvoluparà entre el 23 de gener i el 7 de febrer. Així, el 8 de febrer se celebrarà la votació i el 14 del mateix mes es ratificarà el resultat.