La tonadillera Isabel Pantoja condemnada a dos anys de presó va complir ahir el seu primer dia com a reclusa a la presó d'Alcalá de Guadaira, on complirà la seva pena per blanqueig de capitals, entre l'expectació dels mitjans de comunicació, que es manté des de dies abans de la seva arribada al recinte.

Ahir ja va rebre els primers encàrrecs i, segons La Vanguardia assignada: s'ha convertit en encarregada de netejar el menjador on mengen les recluses. Ahir mateix, ja li va tocar fer-ho, un cop van acabar d'esmorzar.

La presó, situada a 5 quilòmetres d'Alcalá de Guadaira i a 22 quilòmetres de Sevilla, ha estat en els últims dies el centre dels focus dels mitjans de comunicació, que esperaven la seva entrada i que ja fan guàrdia davant la possibilitat que es produeixi alguna visita.

Pantoja es troba en una cel·la del mòdul d'ingrés de la presó de dones acompanyada d'una altra interna, encara que el centre penitenciari s'ha negat a facilitar informació sobre com és el seu dia a dia. La rutina inclou aixecar-se a les vuit del matí, dinar a la una del migdia i sopar a dos quarts de vuit del vespre.

Ahir, de fet, es va llevar cap a dos quarts de vuit i un quart de nou ja estava esmorzant. De moment, segons el rotatiu digital, té bona relació amb les altres companyes. I si vol qualsevol cosa es dirigeix a elles de forma humil i, sobretot, amb actitud molt educada.

L'artista va passar la seva primera nit en una cel·la compartida amb una altra presa després de tots els tràmits d'ingrés, com la presa d'identitat i les empremptes, així com una revisió mèdica i diverses entrevistes amb els educadors i treballadors socials del centre.

Durant la revisió mèdica, si bé se la va veure en bon estat de salut, en canvi se la va notar molt cansada i molt dèbil, segurament per no haver dormit i pels nervis d'entrar a presó.

La interna, a més, va facilitar als serveis administratius de la presó dues llistes amb els familiars i amics amb els quals vol contactar telefònicament quan tingui permís i als quals autoritza a visitar-la a la presó. La cantant estarà en el mòdul d'ingrés d'Alcalá de Guadaira durant un temps breu, que pot variar d'un a diversos dies segons el criteri dels funcionaris penitenciaris.

A continuació, podria passar a un altre mòdul de respecte, en el qual els presos s'acullen a una mena de contracte amb normes i compromisos sobre el manteniment de les dependències, i es busca que s'impliquin en tasques com la cura dels espais comuns o l'organització d'activitats.

Trobades de 20 minuts

Segons el manual La presó pas a pas, editat per la secretaria general tècnica del Ministeri de l'Interior, Pantoja, igual que la resta de presos, podrà comunicar-se en els locutoris del centre amb els seus familiars acreditats i amics prèviament autoritzats, amb trobades de 20 minuts acumulables en un de sol de 40 durant el cap de setmana, amb fins a quatre persones al mateix temps.

També es podran realitzar trucades telefòniques -que hauran de ser abonades pel reclús-, un màxim de deu i d'una durada de cinc minuts cadascuna, així com enviar cartes en què ha de figurar el seu nom i cognoms i que haurà de dipositar en el lloc indicat al centre.