Podem elaborarà un programa econòmic "realista" basat en una banca pública que reactivi el crèdit a les famílies i a augmentar els salaris a través d'un enfortiment dels sindicats, al mateix temps que també advocarà per reduir la jornada laboral a 35 hores setmanals i per pujar les pensions.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va presentar ahir el document "Un projecte econòmic per a la gent" que han elaborat els economistes Juan Torres i Vincenç Navarro, i que serà la base de les propostes econòmiques de la formació.

Iglesias va prometre que el programa que elaborarà serà "realista i pragmàtic" per donar una resposta a la situació d'emergència econòmica i social que viu Espanya i va assegurar que "no vendrà fum com van fer PP i PSOE", ja que la societat no necessita "més engalipadors".

A més, es va mostrar convençut que el seu programa serà vist amb bons ulls pels empresaris, ja que va dir que està centrat a fer un país més pròsper i aquests "són els més adequats per fer negocis".

El document elaborat pels dos catedràtics i que consta de 60 pàgines veu necessari un finançament públic enfront de la banca privada tradicional, que consideren que "no ha funcionat", i proposa una "o diverses" banques de l'Estat per reactivar el crèdit o bé la creació de cooperatives de crèdit.

Van advertir que l'accés al crèdit ha de ser un dret i demanen una reestructuració de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) perquè tingui un paper més proper als ciutadans igual que la la SAREB, així com l'eliminació dels incentius a la contractació a temps parcial no voluntari i un pla immediat d'estalvi públic que eviti la despesa innecessària.

Podem també insisteix en la necessitat d'un pacte de rendes i el document, que serà traslladat als agents socials i a les pimes i autònoms per concretar-ho, considera urgent augmentar la despesa pública en "infraestructura social" ja que "és font d'ocupació".

També demana una jornada laboral de 35 hores setmanals i l'enfortiment dels sindicats perquè pugin els salaris.

En aquest sentit, puntualitza que les centrals sindicals han estat "afeblides" durant la crisi i creu que haurien de tenir una major presència per empènyer la pujada dels salaris.

Respecte a la política europea recomanen, entre altres mesures, mecanismes que garanteixin la possibilitat de mancomunar el deute, encara que no detalla el seu suport a una quitança o condonació dels deutes dels Estats.