Alfonso Alonso va assumir ahir la cartera de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, de mans de la seva antecessora en el càrrec, Ana Mato, amb el compromís de treballar des del diàleg per tirar endavant un projecte de recuperació social d'Espanya i que el creixement econòmic es realitzi amb justícia.

Ja de bon matí, el nou ministre de Sanitat va jurar el seu càrrec davant el Rei Felip VI al Palau de la Zarzuela en presència del president del Govern, Mariano Rajoy, i de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va exercir com a notari major del Regne en aquesta breu cerimònia, en la qual, després de llegir el cap de protocol de la Casa del Rei, Alfredo Martínez, el Reial decret de nomenament signat dimarts per Felip, Alonso va jurar amb la mà dreta davant un exemplar de la Constitució, al costat del qual es trobava la Bíblia i un crucifix. El fins ara portaveu del Grup Popular al Congrés, Alfonso Alonso substituirà al capdavant de Sanitat Ana Mato, que va presentar la seva dimissió fa una setmana, quan es va fer pública la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz de considerar-la participant a títol lucratiu en el cas Gürtel.

Un cop al Ministeri, Alonso va prendre possessió del seu càrrec recollint de mans d'Ana Mato la cartera de Sanitat, en un acte que es va celebrar davant la presència de nombroses personalitats, entre elles la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el president del Congrés, Jesús Posada. Després de l'acte, el nou ministre va incidir en la idea de donar "un impuls" a una agenda social que doni sentit a les reformes que el Govern està realitzant i aconseguir que la direcció que prengui l'Executiu sigui "el més social possible". En aquest sentit, Alonso va voler subratllar els "molts reptes" als quals pretén fer front tot i que, va dir, "no hi ha gaire temps". "Jo puc dir tres coses del que vull fer: un compromís de treball, respecte i disposició al diàleg", va afirmar el nou ministre, qui va assegurar que vol tirar endavant un projecte de recuperació social a partir d'aquestes premisses.

Després de lloar també la solidaritat dels espanyols i el treball de les ONG i organitzacions del Tercer Sector, Alonso va mostrar el seu respecte als professionals de la Sanitat, que fan que aquesta sigui considerada "la millor del món". Com a ministre, els seus esforços s'encaminaran a corregir "els greus desequilibris" que feien que el país no pogués créixer, així com imprimir una orientació social cap a l'ocupació i cap a aquelles persones que es poden quedar enrere o excloses.

A més, Alonso va agrair la feina de Mato, amb la qual -va dir- l'uneixen molts anys d'amistat i de vocació de servei públic, a més d'un projecte polític "que construeixen des de fa molt".

Disculpes d'Ana Mato

Per la seva banda, l'exministra Ana Mato va assegurar ahir durant l'acte de possessió que, després de reflexionar "molt" durant aquests dies, marxa amb la consciència tranquil·la, perquè ha "servit als espanyols el més bé possible" ha pogut "sense escatimar cap esforç". "M'emporto com un petit orgull, que sempre he pres decisions pensant únicament en tots els espanyols sense cap excepció", va dir Mato qui, tot i això, va reconèixer haver comès errors, pels quals va demanar disculpes. L'exministra, que va dir voler "fugir de l'emoció", va comentar que a la vida ha après dos valors: "mai es peca per excés de gratitud i de paciència", i va agrair al president del Govern, Mariano Rajoy, la seva confiança per encomanar-li "una responsabilitat tan rellevant" com ser ministra.

Però també, abans d'abandonar el Ministeri, va voler subratllar "l'extraordinària qualitat" dels professionals sanitaris, gràcies als quals Espanya té una sanitat de les millors del món, alhora que va reconèixer l a tasca de les ONG i del Tercer sector, que entre tots han aconseguit una societat més solidària. Al seu "estimat amic Alfonso" i a tot el seu equip els va desitjar "encert en la gestió" que serà en benefici de tota la societat, perquè "en aquesta casa ens ocupem d'assumptes importants".

Primer repte: l'avortament

Alfonso Alonso, com a nou ministre haurà de culminar algunes de les qüestions que ha deixat pendents la seva antecessora Ana Mato, com la regulació per la qual les menors hagin d'informar els seus pares en cas d'interrupció de l'embaràs. Aquest és un dels assumptes que s'inclouran en la futura llei de protecció a la infància, que el Govern aprovarà previsiblement en les pròximes setmanes, quan Alonso ja estigui assegut al Consell de Ministres, amb l'objectiu de donar un impuls social a l'acció de l'Executiu. També el pla integral de suport a la família, que Alonso haurà de tirar endavant pròximament amb l'objectiu de protegir les famílies i a les mares que estiguin en situació difícil. Aquest pla, que compta amb més de 200 mesures, planteja la possibilitat d'establir beques o ajudes específiques a joves embarassades en situació de vulnerabilitat o dificultat econòmica perquè ?puguin seguir els seus estudis preuniversitaris, universitaris o de formació professional.

Pendents també hi ha una possible reforma de la llei sobre violència de gènere, la inclusió en la llei de dependència de 315.000 nous dependents de grau moderat a partir de juliol de 2005, amb un pressupost similar al de 2014 i la implantació de la recepta electrònica i la història clínica digital, entre altres assumptes.